Statsministeren bakker op om Vestager til toppost i Europa

Den tidligere radikale leder er det bedste liberale bud på en formand for EU-kommissionen, mener Lars Løkke Rasmussen.

Margrethe Vestager har allerede i skabt sig et navn i EU som konkurrencekommissær i en række profilerede sager mod store virksomheder. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

Europas ledere mødes i dag til topmøde i Bruxelles for at drøfte, hvordan en lang række topposter i EU skal fordeles.

Og når de 28 regeringsledere i aften sætter sig til bords ved en uformel middag, så ved statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) godt, hvem han vil anbefale, når snakken falder på kandidater til den øverste post af dem alle, posten som formand i Europa-kommissionen - nemlig de Radikales EU-kommissær, Margrethe Vestager.

Den tidligere radikale formand har allerede selv ytret, at hun gerne sætter sig i formandsstolen - og det får hun altså i aften den danske statsministers opbakning til.

- Jeg er jo Venstre-formand, og det vil glæde mig utroligt meget, hvis det var en fra min europæiske familie, der røg helt til tops. I forhold til stillingen som formand for kommissionen er Margrethe Vestager da det stærkeste bud, den liberale familie har, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til, at Venstre og De Radikale sidder i samme europæiske gruppe i EU-Parlamentet - Alliancen for Demokrater og Liberale i Europa (Alde).

Det danske valg kan få afgørende betydning

Lars Løkke Rasmussen har dog ikke nogen forventning om, at der kommer en afklaring allerede i aften. I Danmark er det nemlig traditionen, at det er den siddende statsminister, der afgør, hvem landet støtter som kandidat til topposten i EU.

Da de kommende EU-topposter først endeligt fordeles den 20. juni, kan resultatet af folketingsvalget den 5. juni få afgørende betydning for, hvem der får Danmarks "stemme".

- Folketingsvalget kan jo falde ud på den måde, at det faktisk ikke er mig, der skal afgøre den sag, men Mette Frederiksen, siger han.

Og den socialdemokratiske formand er ikke nødvendigvis enig med Lars Løkke Rasmussen i, at det bør være Margrethe Vestager, der får den magtfulde post.

Vestager sidder nemlig i en anden europæisk gruppe end Socialdemokratiet, der hører til Det Progressive Forbund af Socialdemokrater (S&D).

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har dog allerede haft fat i Mette Frederiksen til en snak om, hvem Danmark vil anbefale til formandsposten.

Ifølge Jyllands-Posten bekræfter Socialdemokratiet, at de to har drøftet sagen, og statsministeren udtaler da også til avisen, at han er i tæt dialog med Mette Frederiksen.

Hvem Socialdemokratiet ser som den bedste kandidat, har partiet dog endnu ikke løftet sløret for.

Vestager: Opbakning kan få stor betydning

Efter weekendens europaparlamentsvalg tror Margrethe Vestager selv på, at valgresultatet kan føre til, at der kommer en liberal kommissionsformand.

Men hun tør ikke spå om chancerne for, at det bliver hende selv, udtaler hun til DR Nyheder.

- Jeg spiller selv Lotto. Og jeg kan forstå på folk med forstand på matematik, at det skal man ikke gøre, for chancen for at vinde er meget, meget lille. Men der triller alligevel 44 kroner ind en gang imellem. Og det kunne jo være, at der er en stor gevinst et sted, siger hun.

På spørgsmålet om hvorvidt hendes chancer er bedre med den danske regerings opbakning, er hun dog mere klar i mælet.

- Ja, det tror jeg bestemt, lyder det fra den danske konkurrencekommissær.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter