Statsministeren: Sådan skal Danmark ikke være

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mødte lørdag aften op på stedet, hvor skudattentatet fandt sted.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er bekymret for danskernes sikkerhed og tryghed. (Foto: Peter Krogh © DR)

- Jeg er her i aften for at sige, at sådan skal Danmark ikke være. Det fylder os med vrede og afsky, og alle danskere tager dyb afstand fra det.

Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun lørdag aften mødte op på det sted på Østerbro i København, hvor en civil person blev dræbt og tre politifolk såret.

Hun giver udtryk for bekymring for danskernes tryghed og sikkerhed, men forsikrer, at dansk politi er i allerhøjeste beredskab.

- Myndighedernes førsteprioritet nu og her er at fange gerningsmændene. Skudattentatet er en handling, som fylder mig med dyb vrede. Alt vil blive sat ind på at finde de skyldige, siger statsministeren.

- Hold sammen

Hun opfordrer alle danskere til at bakke op om myndighedernes arbejde.

- Vi står foran nogle svære dage, hvor vores sammenhold vil blive testet. Vi kommer til at vise, at vi kan holde sammen, siger statsministeren.

Københavns Politi vil meget gerne i kontakt med manden på dette billede, som passerede et kamera i overvågningskamera nær Borgervænget 25, kort efter flugtbilen blev efterladt på adressen.

Tidligere lørdag aften holdt regeringens Sikkerhedsudvalg møde og blev orienteret af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Sikkerhedsudvalget består af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), justitsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Nicolai Wammen (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Én dræbt - flere sårede

En civil person er død efter et skyderiet på Kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København kort før klokken 16.

Yderligere tre er såret - to fra PET samt en betjent fra Københavns Politi.

Politiet mener, der er én gerningsmænd. Vedkommende er flygtet i en mørk VW Polo, som han kaprede fra en borger. Bilen er fundet. Den stod på Borgervænget 25 - også på Østerbro - cirka tre kilometer fra Café Krudttønden.

Politiet efterforsker det som en terrorhandling - men kan ikke bekræfte, at det er terror.

Der er et massivt politiopbud i København, og de resterende politikredse bistår med efterforskningen.