Statsministeren: Tyskere, nordmænd og islændinge må krydse grænsen fra 15. juni

Turisterne skal dog kunne dokumentere, at de har booket et ophold mindst seks dage uden for København.

Den 15. juni kan turister fra Island, Norge og Tyskland igen besøge Danmark. Dog med visse forholdsregler. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Tyskere, islændinge og nordmænd kan fra den 15. juni igen krydse grænsen til Danmark.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et fælles pressemøde med sundhedsministeren, udenrigsministeren og justistsministeren.

Det kommer dog til at foregå med visse restriktioner.

- Turister skal dokumentere, at de har booket et ophold uden for København, mindst seks overnatninger på hotel, campingplads eller lignende, siger Mette Frederiksen.

København er det sted i landet, hvor der er flest smittede. Derfor vil regeringen ikke tillade, at turister overnatter i hovedstaden - eller på Frederiksberg.

- Man må gerne tage til København og gå en tur og spise på restaurant, men man skal overnatte et andet sted, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Øvrige lande må vente

Regeringen vil åbne for udlandet gradvist. Først efter sommeren vil regeringen se på at åbne for yderligere lande.

- På den anden side af sommeren forventer vi at åbne for øvrige Schengenlande og Storbritannien, siger statsminister Mette Frederiksen.

Særligt grænsen til Sverige har været omdrejningpunkt i debatten om grænseåbningen, men de svenske turister må vente lidt endnu.

- Danmark og Sverige har et tæt forhold, og det vil vi også have i fremtiden. Danskere og svenskere har familie, kærester og sommerhuse på tværs af grænsen, siger statsministeren.

Der er endnu ikke meldt noget ud om, hvornår svenskere igen må komme til Danmark.

- Der er endnu ikke lavet en aftale. Vi har fra den danske regerings side et stærkt ønske om at finde en løsning med vores svenske naboer. Det kan for eksempel være en regional løsning, siger hun.

Gradvis, kontrolleret grænseåbning

Statsministeren holder fast i, at det ikke må gå for hurtigt med at åbne grænserne. Hun nævner situationen i Sydkorea som et eksempel på et land, der har måtte lukke ned igen, fordi smitten blussede op igen.

- Hvis det sker i Danmark, kan vi være nødsaget til at genindføre nogle af de restriktioner, vi har løftet som samfund, siger hun.

- Vi vil holde fast på, at vi åbner Danmark kontrolleret skridt for skridt, så vi kan følge udviklingen.

Grænserne har været lukkede siden 14. marts, hvor de blev lukket for at mindske spredning af coronavirus.

Rejsevejledning ændres for danskerne

Mens turisterne fra Norge, Island og Tyskland kan rejse ind i Danmark, kan danskere også rejse til de samme lande. Derfor er rejsevejledningen for netop de lande også ændret.

- Vi fraråder fra den 15. juni ikke længere rejser til Island, Tyskland og Norge. Men undgå storbyer og sæt jer ind i hver enkel lands vejledninger, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Alle andre steder frarådes rejser til og med 31. august, siger han.

Udenrigsministeren opfordrer danskere, der, på trods af anbefalingerne fra udenrigsministeriet, rejser til de øvrige lande, til at gå i 14 dages karantæne, når de kommer hjem.

- Hvis man rejser uden for Tyskland, Island og Norge - det vil sige blandt andet Sverige - bør man derfor stadig gå i karantæne, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).