Statsministeren vil gå hårdt til landets rigeste kommuner

Regeringen er klar med sit udspil til udligningsreform. Flere penge fra rige til fattige kommuner og fra by til land.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil udligne mere i regeringens udspil til en udligningsreform. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Er man borgmester i en af landets rige kommuner, så vil man nu blive bedt om at finde nøglerne frem og få åbnet op for kommunens pengeskab.

Regeringens overordnede målsætning med en ny udligningsreform er nemlig, at der skal udlignes mere mellem de velstillede kommuner og de udfordrede kommuner end hidtil.

- Hvis man skal sige det meget enkelt, så bliver Gentofte den kommune, der kommer til at bidrage mest i den her udligningsreform. Og Kalundborg Kommune er en af de kommuner, der kommer til at modtage flest penge.

Sådan lyder meldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S), der nu løfter sløret for hovedlinjerne i regeringens udspil til en reform af den økonomiske udligning mellem landets 98 kommuner. Altså det system, hvor de rigeste kommuner betaler til de fattigste.

- Det allervigtigste er at udligne noget mere.

- Vi ønsker at lave en bevægelse, hvor kommuner med vækst og et godt beskatningsgrundlag simpelthen kommer til at give mere til nogle af de kommuner, der af forskellige årsager har det svært, udtaler hun.

Ifølge statsministeren vil man i regeringens udspil også kunne aflæse en geografisk bevægelse.

- Hvis jeg skal sige det enkelt, så kommer vi til at lave en bevægelse fra øst mod vest, siger statsministeren og tilføjer:

- Det her er også en bevægelse fra by til land, og det skal være med til at sikre en bedre balance i Danmark. Vi har i Danmark talt i ganske mange år om problemerne med landdistrikterne, nogle har kaldt det Udkantsdanmark, og på et tidspunkt hed det den rådne banan.

Fra Gentofte til Kalundborg

Regeringen vil på et pressemøde på torsdag præsentere hele sit udspil til den længe ventede reform.

Men statsministeren peger allerede nu på to af de kommuner, som kommer til at mærke reformen.

Tabellen herunder viser, hvordan kommuneskatten skulle være i Gentofte og Kalundborg, hvis der slet ikke var økonomisk udligning, og de to kommuner skulle have samme økonomi som i dag.

Med S-regeringens reform skal Gentofte Kommune, der er blandt landets rigeste kommuner, aflevere mest, mens Kalundborg Kommune omvendt vil være en af de kommuner, der modtager mest.

I det hele taget vil statsministeren flytte flere penge fra rige til fattige kommuner.

- Jeg synes, at det er helt åbenlyst, at det er sværere for Lolland, end det er for kommunerne nord for København, siger Mette Frederiksen.

Men hvis jeg bor i Gentofte, holder mig i form, knokler på arbejde osv. Hvorfor skal jeg så betale til nogle andre?

- Det handler grundlæggende om retfærdighed og ordentlighed, og at vi hjælper hinanden. Der hvor man har nogle bedre forudsætninger, kommer man til at blive udlignet mere og bidrage mere. Eksempelvis til en kommune som Kalundborg.

Gentofte-borgmester Hans Toft (K) har ikke ønsket at udtale sig til DR.dk.

Hans Toft (K), borgmester i Gentofte. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Selv om statsministeren mener, at regeringen nu har fundet en god model, forventer hun ikke, at al kritik af udligningen vil forstumme.

- Jeg kommer ikke til at foreslå en udligningsreform, der vil gøre alle borgmestre i landet glade, siger hun.

Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), er dog godt tilfreds med udspillet.

- Det lyder rigtig godt. Sidst, der var en uligningsreform på bordet, stod vi også til at vinde. Men der kom jo aldrig nogen aftale, siger han med henvisning til, at VLAK-regeringens forsøg på at lande en udligningsreform før valget kuldsejlede.

- Det er rigtig flot, at regeringen spiller ud med noget, der ser ud til at ramme rigtigt. Det gør jo, at vi også kan tilbyde en god service til borgerne for en rimelig trækprocent. Det har vi ikke kunnet gøre indtil nu, men det ser vi frem til at kunne opnå på lige fod med andre kommuner, siger Martin Damm og fortsætter:

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg, ser frem til at få flere penge i et nyt udligningssystem. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Vi mangler penge på tre fronter. Vi har bygninger, der trænger. Veje med huller i. Vi skal sætte grundskylden ned, der har vi Danmarks højeste. Men det vil være kommunalbestyrelsen, der i sidste ende skal se på det.

Er det fair, at andre skal betale penge til dig og dine borgere?

- Det kan man jo altid have en diskussion om. Men ideen med udligningssystemet er jo, at man skal kunne bo i hele Danmark, betale nogenlunde den samme trækprocent og også få en offentlig velfærd, siger han.

Håber på aftale med Venstre

Lars Løkke Rasmussens VLAK-regering forsøgte før valget at forhandle en aftale om en ny udligningsreform. Men i foråret 2018 måtte daværende økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille opgive at lande en politisk aftale med blandt andre Socialdemokratiet.

Når regeringen med vikarierende finansminister Morten Bødskov (S) og indenrigsminister Astrid Krag (S) på fredag tager hul på de første forhandlinger, er det med et ønske om at få Venstre med i aftalen.

- Jeg håber meget på, at Venstre går ind i de her forhandlinger med det klare mål, at vi kan lave en bred aftale. Det er det bedste for Danmarkskortet og stabiliteten i det her kæmpestore økonomiske tandhjul, som udligning er, siger statsminister Mette Frederiksen.

- Og jeg vil også sige det på den måde, at der er en række kommuner, som ligger i Jylland, som i mange år har sagt, at der er nogle problemer i udligningssystemet, siger hun.

Den tidligere regering kunne ikke komme igennem med en reform. Hvad for dig til at tro, at du kan?

- Folketingets veje er uransagelige. Jeg kan ikke love, at vi får en aftale på det her, siger Mette Frederiksen.