Statsministeren vil have DR undersøgt

Statsminister Anders Fogh Rasmussen mener at DRs dækning af de danske soldaters udlevering af fanger i Afghanistan er så utroværdig, at DR bør underkastes en undersøgelse.

Dokumentarfilmen Den hemmelige krig, og DRs opfølgning om fangeudleveringerne i Afghanistan er "fuldstændig" fordrejet, mener Fogh.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen mener at DRs dækning af de danske soldaters udlevering af fanger i Afghanistan er så utroværdig, at DR bør underkastes en undersøgelse.

Statsministerens usædvanlige kritik - han er også pressens minister - og kravet om en undersøgelse, bakkes op af De Konservatives gruppeformand Helge Adam Møller, og Søren Espersen, udenrigsordfører for Dansk Folkeparti.

Troværdighed

Anders Fogh Rasmussen siger til Berlingske Tidende, at DR med dokumentarfilmen "Den hemmelige krig", og de efterfølgende nyhedsindslag, har påført sig selv "et meget, meget stort troværdighedsproblem". Han afviser at han vil blande sig i DRs interne processer.

- Jeg kan blot konstatere, at de indslag som Danmarks Radio har bragt, er fuldstændig fordrejede i forhold til de oplysninger, vi har i regeringen, og som vi har videregivet til Folketinget. Og jeg har jo lagt mærke til, at det almindelige krav er, at regeringen skal iværksætte en undersøgelse. Jeg synes efterhånden vi er nået dertil, at Danmarks Radio måske kritisk burde undersøge sig selv, siger statsministeren til Berlingske Tidende.

Fogh Rasmussen siger videre, at han ikke mener at DR har været balanceret, nuanceret og objektiv.

DRs generaldirektør Kenneth Plummer siger til avisen, at DRs ledelse i dag vil forholde sig til statsministerens kritik.

Påvirkning

Både SF-formand Villy Søvndal og De Radikales Naser Khader finder statsministerens udfald bemærkelsesværdigt.

Villy Søvndal kalder det "demokratisk tankevækkende" at regeringen har anlagt en kurs, hvor man går efter navngivne medier og journalister, og forsøger at påvirke pressen.

Khader betegner det som "utroværdigt", at Fogh Rasmussen vil have en undersøgelse af DR men ikke af hele de fangeudleveringer i Afghanistan, der drejer sig om.

Forudsigeligt

Gitte Rabøl, programchef for DR 2, der sendte "Den hemmelige krig", mener ikke at de massive angreb på dokumentarfilmen er overraskende:

- Det er forventeligt at al afslørende og undersøgende journalistik møder modstand og kritik. Det har også været tilfældet her. Indtil videre er DR dog ikke blevet præsenteret for oplysninger eller anklager af det journalistiske indhold i filmen, som journalisterne bag programmet ikke har kunnet tilbagevise med overbevisende dokumentation,” siger Gitte Rabøl.

Facebook
Twitter