Statsministrene: Det er vi mest stolte af

De fem nulevende statsministre fortæller om den politiske beslutning, de er mest stolt af.

Hvilken politisk beslutning er du mest stolt af som statsminister?

Det spørgsmål bliver stillet de fem nulevende danske statsministre i programmet "Statsministrene". Og de fremhæver hver især beslutninger, som har haft en helt særlig betydning for dem.

For den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har håndteringen af den økonomiske krise, som startede i 2008 og som varede i flere år, gjort ham stolt.

- Jeg er mest stolt af den måde, vi har håndteret finanskrisen på. Ved først at åbne op for sluserne med højere offentlige investeringer og større offentligt forbrug, og samtidig med strukturbeslutninger, dagpenge og efterløn sikre os, at regningen blev samlet op, fortæller Lars Løkke Rasmussen, der tilføjer, at det har gjort, at Danmark er kommet balanceret gennem krisen uden for store menneskelige omkostninger.

Et godt forbillede

Helle Thorning-Schmidt (S), der var statsminister fra 2011 til 2015, fremhæver ikke en politisk beslutning, som det, hun er mest stolt af.

Som Danmarks første kvindelige statsminister har hun haft mulighed for at være et forbillede for unge piger, og det har gjort stort indtryk.

- Der er undersøgelser, der viser, at piger helt ned til seks år begynder at tænke, at de ikke kan lige så meget som drengene. Hvad er det, vi gør ved vores piger og drenge, siden pigerne, når de er seks år, synes de er mindre dygtige, mindre værd end drengene? Jeg vil gerne vise de små piger, at de kan, og at de skal tro på sig selv, og at de kan gøre lige præcis, hvad de gerne vil. Hvis jeg har gjort det med et par piger i Danmark og måske også i udlandet, så er jeg meget stolt.

En holdningsændring

Anders Fogh Rasmussen (V), der var statsminister fra 2001-2009, fremhæver heller ikke en bestemt politisk beslutning. Han nævner en holdningsændring i det danske samfund, som det han er mest stolt af:

- Jeg var godt klar over, når to tredjedele af befolkningen har hovedparten af deres indkomst fra det offentlige enten som løn eller overførelsesindkomst, så er det meget vanskeligt at skaffe flertal for almindelige grundlæggende liberale reformer. Derfor var det meget vigtigere for mig, at vi fik gennemført de nødvendige holdningsændringer i det danske samfund.

Arbejdsløshed

Der er derimod en ganske særlig politisk beslutning, som den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) husker fra sine år i statsministeriet, hvor han befandt sig fra 1993 til 2001.

- Den politiske beslutning, som jeg er gladest for, har været, at det i min tid lykkedes at få nedbragt arbejdsløsheden, siger Poul Nyrup Rasmussen.

En af de største politiske udfordringer i Nyrup-regeringens tid var den fortsat høje arbejdsløshed, som havde plaget Danmark i mange år. Det lykkedes dog regeringen, at forbedre landets økonomi og reducere arbejdsløsheden betydeligt.

Storebælt og Øresund

Poul Schlüter (K) var statsminister fra 1982 til 1993. Han fremhæver de store projekter om opførelsen af Storebæltsbroen og Øresundsbroen, som det han er mest glad for:

- Man ville måske forestille sig, at sådan noget ville blive finansieret over skatterne, så det var skatteyderne, der betalte. Men det var det ikke. Der fandt vi på, at vi kunne tage udenlandske lån til begge broer, siger Poul Schlüter, der tilføjer, at det på den måde var brugerne af de to broer, som kom til at punge ud.

Opførelsen af en fast forbindelse mellem Øst- og Vestdanmark blev besluttet i Folketinget i 1986. I 1998 kørte den første bil på motorvejen over Storebælt. I 1991 skrev Danmark og Sverige under på aftalen om at bygge en fast forbindelse over Øresund. Ti år senere stod broen bygget færdig.

Alle fire afsnit af serien 'Statsministrene' kan ses på DR TV.

FacebookTwitter