Statsministrene: Personlige forhold betyder meget mere i politik, end man egentlig skulle tro

Venskaber på kryds og tværs af partier kan vende op og ned på dansk politik.

(Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Havde det ikke været for Poul Schlüters bridgeaftener med den radikale Niels Helveg Petersen, var den konservative partiformand måske aldrig blevet landets statsminister i 1982.

Hvis ikke Helle Thorning-Schmidt (S) havde haft et godt, personlig venskab med Margrethe Vestager (R), kunne de politiske konflikter, der løbende opstod, mens de sad i regering sammen fra 2011 til 2015, meget vel have have udviklet sig til reelle kriser.

Og havde Anders Fogh Rasmussen ikke indledt sin statsministertid med et dansk EU-formandskab, så havde han måske ikke fået opbygget de tætte kontakter til de andre europæiske stats- og regeringschefer, som han efterfølgende kunne trække på.

Det fortæller de i det andet afsnit af “Statsministrene”, der bliver sendt søndag aften på DR1.

Her kommer Poul Schlüter, Helle Thorning-Schmidt, Anders Fogh Rasmussen, Poul Nyrup Rasmussen (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) ind på, hvad personlige relationer betyder i dansk politik.

Og de er alle enige om, at gode forhold er altafgørende, hvis man vil klare det som statsminister.

Vigtigt med personlige oplevelser

- De personlige forbindelser betyder meget mere, end man egentlig skulle tro, fortæller Anders Fogh Rasmussen, der var statsminister fra 2001 til 2009.

- Det gælder nationalt, for som statsminister er det en kæmpe fordel, at man har et godt netværk på Christiansborg, og at folk har tillid til en og det, man står for.

Men det gælder også på den udenrigspolitiske scene, understreger den tidligere Venstre-formand.

- Jeg havde meget glæde af det netværk, der blev opbygget med de andre stats- og regeringschefer, da Danmark havde EU-formandskabet. Det netværk byggede jeg videre på, og jeg har kunnet diskutere politik og finde løsninger på problemer, når vi eksempelvis var ude at cykle, løbe eller køre på mountainbike. Det gav en anden tilgang til personerne, når man havde haft de oplevelser sammen, siger Anders Fogh Rasmussen, som blev generalsekretær for Nato efter tiden i Statsministeriet.

Anders Fogh Rasmussen fik oparbejdet et tæt forhold til den daværende amerikanske præsident, George W. Bush, i sin tid som statsminister. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Bridge med konerne skabte tillid

Poul Schlüter var statsminister fra 1982 til 1993, og han har med egne ord haft mange venner på Christiansborg.

- Også i andre partier, og det har stabiliseret min position, siger den konservative politiker.

Han overtog statsministerposten i september 1982 efter Anker Jørgensen (S), som valgte at træde tilbage uden at udskrive folketingsvalg.

Det Radikale Venstre havde indtil da støttet den socialdemokratiske regering. Men det ændrede sig, da Poul Schlüter kom til.

Og det skyldtes ifølge Poul Schlüter selv “det særlige forhold”, han havde til De Radikales daværende formand for folketingsgruppen, Niels Helveg Petersen.

- Vores forhold blev dannet ved, at vi spillede bridge sammen med vores koner. Vi mødtes fredag eftermiddag ved 17-tiden, hvor vi spillede i to timer. Så gik vi ud i køkkenet og lavede mad. Så spiste vi, og bagefter spillede vi videre til klokken 23.00, hvor vi tog hjem. Der lærte vi rigtig hinanden at kende, fortæller han og fortsætter:

- Da Anker gik af, og jeg skulle danne regering, spillede det en rolle, at Niels og jeg kendte hinanden så godt. Vi kunne tale helt åbent og direkte sammen. Og det gjorde vi. Det holdt, mens jeg var i regering, og det var en kovending i dansk politik, at De Radikale kunne støtte en borgerlig regering.

Niels Helveg Petersen (R) og Poul Schlüters (K) tætte venskab var en af grundene til, at De Radikale valgte at støtte op om en borgerlig regering i 1982. (Foto: MOGENS LADEGAARD © Scanpix)

Marianne Jelved blev gruppeformand for De Radikale i 1988, og Poul Schlüter fik også oparbejdet et godt forhold til hende, som han kunne bruge i det daglige politiske arbejde.

- Det skete tit, at hun stak hovedet inden for hos mig i Statsministeriet, og så drak vi en whiskysjus sammen. Så slappede vi af og talte uforstyrret sammen i en time eller halvanden. Og så tog vi hjem og spiste middag, fortæller han i ‘Statsministrene’.

Dårlige relationer kan spænde ben

Helle Thorning-Schmidt er enig i, at personlige relationer spiller en afgørende rolle i politik.

Det oplevede hun selv, da hun som statsminister skulle arbejde sammen med De Radikale, som ikke altid var enig i de socialdemokratiske prioriteringer.

- Margrethe Vestager (partiets politiske leder, red.) og jeg arbejdede tæt sammen, og guderne skal vide, at vi også var meget uenige af og til, siger hun og fortsætter:

- Men vi kendte hinanden rigtig godt, vores familier kendte hinanden, og vi ses stadig. Og grunden til at alle vores konflikter ikke blev til totale kriser, var, at vi kendte hinanden rigtig godt og også kunne finde ind til humor og drilleri til sidste.

- Margrethe Vestager og jeg arbejdede tæt sammen, og guderne skal vide, at vi også var meget uenige af og til, fortæller Helle Thorning-Schmidt (S) i søndagens afsnit af 'Statsministrene'. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Helle Thorning-Schmidt understreger dog, at man sagtens kan få det til at fungere i politik, selvom man ikke er bedste venner.

- Det er en bunden opgave at man skal arbejde sammen med dem, som de andre partier stiller med, siger hun.

Landets nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), understreger samtidig, at venskaber alene ikke kan føre til politiske resultater.

- Der skal være en fælles interesse, der binder en sammen. Men den dårlige relationer kan gøre, at noget, der egentlig kunne lade sig gøre, ikke kommer til at ske, siger han i programmet.

Andet afsnit af 'Statsministrene' bliver sendt søndag aften klokken 20.00 på DR1 og på DR TV. Anders Fogh Rasmussen medvirker mandag klokken 10.03 i 'Statsministrene' på P1. Hvis du har spørgsmål, kan du sende dem til Bjarne Steensbeck på bjst@dr.dk.

FacebookTwitter