Statsrevisorer: Manglende dokumenter om Dong-salg er "mildt sagt usædvanligt"

Finansministeriet får kritik for ikke at have styr på centrale dokumenter i Dong-salget.

- Beretningen drejer sig ikke om, om det var et korrekt politisk valg eller ej, det har vi helt overladt til Folketinget, siger formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF). (© DR Nyheder)

Rigsrevisionens medarbejdere har flere gange måttet gå forgæves, når de har spurgt efter materiale til en netop offentliggjort beretning fra Statsrevisorerne.

Flere centrale dokumenter i sagen om salget af det danske energiselskab Dong findes nemlig slet ikke, og det udløser kritik fra Statsrevisorerne.

- Der er steder, hvor man desværre ikke har haft dokumentationen i orden, og det er i strid med god offentlig forvaltningsskik, siger formand Peder Larsen (SF).

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs købte i 2014 dele af Dong. Sagen skabte et politisk ramaskrig, som siden fik SF til at udtræde af den daværende S-SF-R-regering.

Manglende dokumentation og hemmelige dokumenter

Men Rigsrevisionen, der har lavet beretningen for Statsrevisorerne, har blandt andet stødt hovedet mod en mur, når man har spurgt til dokumenter om centrale overvejelser hos Finansministeriet.

”Væsentlige dele” af buddet fra den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs blev ikke afgivet skriftligt, lyder det eksempelvis i beretningen.

- Der mangler utroligt mange steder dokumentation for tingene, og det er - for at sige det mildt - usædvanligt, siger næstformanden for Statsrevisorerne, Henrik Thorup (DF).

Ifølge Henrik Thorup er det ikke kun et problem, at centrale dokumenter og dermed dokumentation ikke findes i sagen.

Rigsrevisionens medarbejdere er også flere gange blevet afvist af Finansministeriet med begrundelsen om, at dokumenter i sagen er fortrolige.

Henrik Sass: Pure frifindelse af S

Statsrevisor Henrik Sass Larsen (S) mener, at rapporten er en "pure frifindelse" af Socialdemokratiet og daværende finansminister Bjarne Corydon (S).

Det var Bjarne Corydon, som havde det politiske ansvar i Finansministeriet under salget af Dong - og som siden har fået kritik for, at energigiganten blev solgt til Goldman Sachs.

- Til alle dem, der har været ude omkring store konspirationer, om at man fra politisk led skulle have blandet sig, så er der tale om en pure frifindelse af samtlige involverede personer i denne rapport, siger han.

Hvem er det så, at kritikken går på?

- Det er Finansministeriets administration, som ikke i tilstrækkeligt omfang har dokumenteret sit arbejde, siger Henrik Sass Larsen.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, er imidlertid langt fra enig i den udlægning.

- Det her er en meget alvorlig begmand til Bjarne Corydon. Men i lige så høj grad til de andre partier, der stod bag aftalen - fra SF til De Konservative. De har ganske enkelt svigtet deres ansvar i denne her sag, siger han.

Placerer ikke politisk ansvar

Rigsrevisionen har dog hverken undersøgt spørgsmålet om politisk ansvar eller rimeligheden af prisen i salget af Dong, understreger formanden for Statsrevisorerne.

- Beretningen drejer sig ikke om, om det var et korrekt politisk valg eller ej, det har vi helt overladt til Folketinget. Den drejer sig heller ikke om pris eller værdiansættelse, siger Peder Larsen.

Undersøgelsen har kun omhandlet dokumentationsgraden af sagen hos Finansministeriet, som derfor får en "middelkritik" af Statsrevisorerne, siger han.

- Vi har skrevet, at det er meget utilfredsstillende, men det er jo ikke sådan, at det er oppe på niveau med en påtale. Så det er sådan midt i mellem, lyder det fra Peder Larsen.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra forhenværende finansminister Bjarne Corydon.

Rettet: Det fremgik tidligere af denne artikel, at centrale dokumenter i Dong-sagen er blevet væk. Det er ikke korrekt. Rigsrevisionen kritiserer derimod, at Finansministeriet ikke har udarbejdet tilstrækkelig dokumentation i sagen.