Statsrevisorer retter kritik mod Forsvarsministeriet

Kritikken mod Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er skarp. Helt basale krav til kontrol er ikke opfyldt, lyder det fra statsrevisorerne.

Britt Bager fra Venstre, Villum Christensen fra Liberal Alliance, Henrik Thorup fra DF, Klaus Frandsen fra De Radikale. Statsrevisorerne holder pressemøde om indkøb hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Statsrevisorerne kritiserer, at Forsvarsministeriet ikke har levet op til sit ansvar.

Sådan lyder det, efter at sløret er blevet løftet for mulig svindel i millionklassen hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Især er der hårde ord rettet mod styrelsen.

- Forsvarets indkøb på vedligeholdelsesområdet er forvaltet i strid med gældende krav og lever ikke op til helt basale krav om registrering, dokumentation og kontrol, siger formanden for statsrevisorerne, Henrik Thorup (DF).

Der har nemlig ikke været nogen kontrol med regnskaberne, og derfor har medarbejdere kunne overføre ekstra betaling til firmaer og efterfølgende få den tilbagebetalt i møbler og vin i strid med reglerne.

Der er eksempler på, at en medarbejder har fået lavet renoveringer i privat regi for offentlige penge og på forfalskede underskrifter, fortæller formanden.

- Det er ganske chokerende. Jeg har været statsrevisor i 23 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er simpelthen rystende, siger Henrik Thorup.

'Skarpeste kritik, vi kan udtrykke'

Socialdemokratiets mand blandt statsrevisorerne understreger, at han ser på sagen med allerstørste alvor.

- Det er rigtig vigtigt at sige, at det her er den skarpeste kritisk, vi kan udtrykke på den her sag, siger Flemming Møller Mortensen.

Han påpeger samtidig, at undersøgelsen, der giver anledning til den, vel at mærke kun omfatter et enkelt år, og at omfanget derfor kan være større.

Men bare det faktum, at der har kunnet være fejl i 54 ud af 64 vedligeholdelsesprojekter under styrelsen, er en selvstændig katastrofe, lyder det fra Frank Aaen (EL).

- Et er, at nogen udøver svindel. Det er forkasteligt. Men det er også forkasteligt, at nogen åbner muligheden for svindel og måske bevidst giver urigtige oplysninger til Rigsrevisionen for at forsøge at skjule det, siger han.

I Rigsrevisionens rapport beskrives det netop, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har givet forkerte informationer til Rigsrevisionen. Desuden har Forsvarsministeriet selv undersøgt kontrollen og konkluderet, at alt var i orden, og det er også problematisk.

- Ét er de her sager, der ser grimme ud. Noget andet er, at vi har en ledende medarbejder, der har fået besked om, at der er noget galt i styrelsen uden at gøre noget, siger Villum Christensen (LA)

- Det er ikke raketvidenskab at sørge for, at der er fire øjne inde over, men vi har kæmpestore styrelser, som ingenting gør, mens hele Danmark taler om Britta Nielsen, siger han.

Varsler undersøgelse af alle ministerier

Med både Britta-sagen i baghovedet og skandalerne i Skat, er samtlige statsrevisorer da også opmærksomme på, at der er behov for at se på statens forvaltning helt generelt.

- Der er ingen tvivl om, at det kan ske i andre styrelser og ministerier, siger Britt Bager.

- Vi har nikket til hinanden rundt om bordet om at bede Rigsrevisionen lave en tværgående undersøgelse, siger hun, hvorefter socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen slår fast:

- Det er dét, der kommer til at ske.

To medarbejdere er allerede anmeldt til Politiet for svindel i 2018.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) har Forsvarsministeriets Interne Revision kendt til sagen i måneder, uden at hun er blevet informeret.

Det er hun stærkt utilfreds med, skriver Berlingske.

- Jeg kan ikke afvise, at det kan få personalemæssige konsekvenser i alle led. Det handler først og fremmest om at finde ud af, hvem der har ansvaret for, at den her slags sager ikke kan opstå, og som simpelthen har svigtet det ansvar, siger Trine Bramsen (S) til Berlingske.