Statsrevisorerne kritiserer regionernes tidlige corona-håndtering: 'Det var næsten et lykketræf, at det ikke gik værre'

"Meget utilfredsstillende", at ingen regioner havde planlagt, hvordan de ville sikre forsyningen af værnemidler, lyder det.

Klaus Frandsen (R) er formand for Statsrevisorerne.

Det er meget utilfredsstillende, at ingen af landets fem regioner havde planlagt, hvordan de ville sikre forsyningen af værnemidler, da coronapandemien ramte.

Sådan lyder vurderingen fra Statsrevisorerne.

- Det var næsten et lykketræf, at det ikke gik værre. Vi ser det som meget utilfredsstillende, at planlægningen af fremskaffelse af værnemidler var så svag, som den var, siger formanden for Statsrevisorerne, Klaus Frandsen (R).

I vurderingen lyder det, at Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Syddanmark fra marts 2020 og frem til midten af april 2020 havde en forsyningssituation i forhold til værnemidler, som var "så kritisk, at der var risiko for, at sygehuspersonale og patienter på enkel­te sygehuse eller afdelinger i visse situationer ikke havde adgang til al­le anbefalede værnemidler."

Kritik i "den høje ende af middel"

Og kritikken rettes også i høj grad mod Sundhedsministeriet.

For ifølge Klaus Frandsen er arbejdsdelingen todelt. Regionerne havde ansvaret for det udførende arbejde - men de skulle have en vejledning fra Sundhedsministeriet at arbejde ud fra.

- Man skal ikke vide, der kommer en pandemi. Men man skal planlægge efter de ting, som Beredsskabsstyrelsen ser som risici for det danske samfund, siger Klaus Frandsen.

Han henviser til, at der siden 2013 har ligget en risikovurdering, som fremhæver, at en pandemi var én af de mest sandsynlige og mest alvorlige samfundstrusler.

- Man havde ikke lavet noget planlægningsarbejde på forhånd. Så selvom Beredsskabsstyrelsen havde signaleret, at det skulle gøres, og Sundhedsministeriet skulle folde det arbejde ud, så var det reelt ikke sket. Det var ikke blevet til konkret planlægning, siger Frandsen.

Desuden hæfter Statsrevisorerne i deres beretning sig ved, at Sundhedsstyrelsen ikke har påpeget, at regionernes beredskabsplaner ikke levede op til krav og centrale anbefalinger.

- Vi placerer kritikken i den høje ende af middel på det her, siger Klaus Frandsen og tilføjer, at man slap "hæderligt" fra dag-til-dag-arbejdet, nu hvor planlægningen ikke havde været i top.