Per Stig: Dybt skuffet over tjetjenerne

Den danske udenrigsminister fordømmer i skarpe vendinger, at tjetjenerne har givet plads til terroristen Sjamil Basajev i deres eksilregering.

Udenrigsminister Per Stig Møller er dybt skuffet over, at tjetjenerne har optaget terrorlederen Basajev i deres regering. (Foto: Kristian Juul Pedersen © Scanpix)

Danmarks udenrigsminister Per Stig Møller er stærkt utilfreds med, at tjetjenernes oprørsregering giver plads til terroristen Sjamil Basajev. Oprørslederen var med til at organisere sidste års blodige terroraktion på en skole i den russiske by Beslan, der kostede flere end 330 livet. Heraf var de fleste skolebørn.

- Jeg kan kun sige, at jeg er dybt skuffet over, at man danner en regering, der skal arbejde for demokrati i Tjetjenien, og så inddrager man en terrorist som Basajev. Han skal holdes ude af alt. Der kan ikke føres samtaler med terrorister, siger Per Stig Møller til Radioavisen.

Skuffet over talsmand

Per Stig Møller er også skuffet over, at Tjetjeniens talsmand i Danmark, Usman Fersauli, har sagt ja til posten som udenrigsminister i samme regering som Basajev.

Den tjetjenske talsmand argumenterer med, at man har kontrol med Basajev, når han er indenfor i varmen. Men den køber den danske udenrigsminister ikke:

- Det argument kan ikke bruges til noget som helst i dag. Vi kan ikke forhandle med terrorister og Basajev er en terrorist, fastslår Per Stig Møller.

Udenrigsministeren vurderer, at sagen får stor negativ betydning for tjetjenernes sag:

- Tjetjenerne taber goodwill. De tabte goodwill med massakren i Beslan og nu taber de jo igen international goodwill, når de inddrager en Beslan-morder i deres eksil-regering, siger Per Stig Møller.

Facebook
Twitter