Per Stig Møller: Om 50 år vil en statsminister sige undskyld med tårer i øjnene

Den tidligere konservative udenrigsminister sammenligner børnene i Syrien med situationen med Godhavnsdrengene.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller mener, statsminister Mette Frederiksen (S) vil ende med at give børnene i Syrien en undskyldning en dag. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Ligesom statsminister Mette Frederiksen (S) forrige år gav de såkaldte Godhavnsdrenge en officiel undskyldning for den misrøgt, de var udsat for på danske børnehjem for årtier siden, kommer en fremtidig statsminister til at beklage det dybt, hvis Danmark ikke henter børn og deres mødre hjem fra fangelejre i Syrien.

Det forudser den konservative Per Stig Møller, der var Danmarks udenrigsminister i over otte år i nullerne.

- Om 50 år vil du se en statsminister sige undskyld til børnene med tårer i øjnene, sagde Per Stig Møller i programmet Slotsholmen på P1 torsdag formiddag.

Den tidligere udenrigsminister frygter, at de danske børn får alvorlige psykiske og fysiske mén i de syriske fangelejre, hvor observatører beskriver forholdene som forfærdelige.

- Vi er er ved at begå noget, vi ikke bør begå. Nemlig at lade børnene være ofre for forældrenes fejltagelser og forbrydelser. Børnene er jo helt uskyldige, og vi har en forpligtelse til at tage dem hjem, siger Per Stig Møller.

De danske børn sidder i kurdisk kontrollerede fangelejre i Syrien sammen med deres mødre, der er tilbageholdt, fordi de rejste til området for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Mette Frederiksen: Mødrene udgør en sikkerhedsrisiko

Statsminister Mette Frederiksen siger, at mødrene har vendt Danmark ryggen og desuden udgør en sikkerhedstrussel, hvis de kommer tilbage til Danmark. Derfor har seks mødre og deres 19 børn siddet fanget i lejrene i Syrien i flere år, selv om kurderne har bedt alle lande om at hente deres egne statsborgere hjem.

Statsminister Mette Frederiksen (S), da hun i 2019 med tårer i øjnene gav en officiel undskyldning til tidligere beboere på børnehjemmet Godhavn. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

- Vi har ansvaret for vores egne statsborgere, uanset hvor dumt de har opført sig. Derfor skal vi hente mødrene og deres børn hjem, når kurderne beder os om det, siger Per Stig Møller.

Den tidligere udenrigsminister understreger, at han i sin tid som udenrigsminister selv arbejdede for at hente danske statsborgere hjem. Blandt andet en terrormistænkt dansk fange, der sad i den amerikansk kontrollerede Guantánamo-fangelejr.

- Vi forlanger selv, at andre lande tager deres kriminelle statsborgere tilbage, når de bliver udvist af Danmark. Derfor er vi forpligtet til at gøre det samme, siger Per Stig Møller.

Og han er overbevist om, at vi kommer til at fortryde det senere, hvis vi ikke tager børnene og deres mødre hjem nu.

- Der er garanteret en statsminister, der kommer til at sige undskyld om 50 år, hvis vi ikke får de her børn hentet hjem fra Syrien nu, siger Per Stig Møller.