Per Stig Møller: Udvid Irak-kommissionen eller luk den

Hvis ikke Irak-kommissionen bliver udvidet, så kan justitsministeren lige så godt lukke den, siger tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K).

Per Stig Møller (K) mener, at justitsministeren lige så godt kan lukke Irak-kommissionen, hvis de ikke vil udvide undersøgelsen til krige inden 2003.

Politisk pjat.

Sådan betegner Per Stig Møller (K) den kommission, der i to år har undersøgt grundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Per Stig Møller mener, at det er nødvendigt at udvide Irak-kommissionens arbejde, hvis man vil have det fulde overblik over, hvorfor Danmark valgte at gå med i krigen.

- Beslutningen om at deltage i krigen bygger på en beslutning fra 1998. Man kan altså ikke vurdere grundlaget for at Irakkrigen i 2003 uden at kigge på krigene i slutningen af 1990'erne, siger Per Stig Møller.

Politisk pjat

Troels Lund Poulsen (V) foreslår i dag i Jyllands Posten, at Irak-kommissionen skal udvides til at gennemgå alle danske deltagelser i krige. Det er Per Stig Møller enig i.

- Det er nødvendigt at udvide, ellers er det jo en tilstand, vi ikke har set i Danmark før, der primært handler om at få naglet den tidligere regering op på noget – og så er det noget politisk pjat med det formål at sige ”I got you”.

Venstrefløjen kalder forslaget om at udvide Irak-kommissionen for politiske drillerier, men det afviser Per Stig Møller.

- Det er ikke for at drille regeringen. Vi vil ikke drille, men vi vil tage dem på ordet – de siger, at de vil undersøge hele grundlaget, og man kan rent faktisk ikke vurdere grundlaget for deltagelsen i Irak-krigen uden at vurdere, hvad vi gjorde i 1998 ind i det, siger han.

Lukning er alternativet

Hvis der er blåt flertal efter et kommende folketingsvalg, så vil kommissionens arbejde blive udvidet til at omfatte Danmarks deltagelse i krigen i Kosovo i slutningen af 1990'erne samt den daværende SR-regerings beslutning i 1998 om at stille et Hercules-transportfly til rådighed i en Irak-aktion, siger Per Stig Møller.

Hvis det ikke skulle ske, så er der kun en mulighed, som han ser det.

- Hvis man ikke vil lave et fuldt og seriøst arbejde for at undersøge hele grundlaget for den danske deltagelse i Irak-krigen, så kan man lige så godt droppe det, siger han.