Per Stig om Gaza-krigen: Den må standse nu

Krigen i Gaza skal standse omgående, siger udenrigsminister Per Stig Møller. Han er dog anderledes forstående over for Israel end vore naboer i nord. Både den svenske og norske regering fordømmer invasionen.

Udenrigsminister Per Stig Møller mener, at Israel har ret til at forsvare sig, men bruger overdreven magt mod Hamas, så det også går hårdt ud over civilbefolkningen. (Foto: © Rune Evensen, DR)

I nat opgav FN's Sikkerhedsråd at blive enigt om en udtalelse efter den israelske invasion i Gaza.

USA's vice FN-ambassadør, Alejandro Wolff, siger, at det er det palæstinensiske Hamas, der ikke har overholdt den våbenhvile, som har været aftalt mellem Israel og Hamas.

Mens den faste palæstinensiske observatør i FN, ambassadør Riyad Mansour, beskylder Israel for ikke at overholde aftalerne.

- Sikkerhedsrådet kan ikke blive ved at sidde på hænderne og ikke tvinge Israel til at gøre, hvad det skal, siger han.

Herhjemme ærgrer udenrigsminister Per Stig Møller sig over, at det ikke lykkedes at finde enighed i FN.

- Der er behov for, at hele det internationale samfund siger til begge parter, at nu må det her holde op. Israel gik i gang med sit luftbombardement på grund af raketterne fra Hamas, og selv under luftangrebet kom der flere raketter. Og det har så provokeret Israel ind for at få stoppet de steder, de sender raketter fra inde i Gaza, siger han til Radioavisen.

- Men for hver time der går, hvor Israel er inde, så vil der komme flere civile tab, så derfor skal det standse.

Som en raket regn fra Korsør til Roskilde

Udenrigsministeren forklarer situationen i Mellemøsten som en tænkt situation her i Danmark.

- Man kan jo tage en situation, hvor der regnede raketter ind over et område fra Korsør til Roskilde, så ville man jo også i den danske befolkning forlange, at der kom en aktion fra den danske regerings side. Og det er den situation, de (israelerne, red.) har været i, fordi der bliver ved med at komme raketter, siger Per Stig Møller.

Men en invasion løser altså ikke problemet, understreger han.

- Fordi man risikerer, at der kommer yderligere aktioner mod Israel. Det kan komme fra Hisbollah i nord, og det kan også betyde, at Vestbredden ikke bliver så rolig, som den har været, fordi der kommer en solidaritet med Hamas, som kan gøre ondt værre.

Han mener, at en vigtig del af løsningen er at skabe gode resultater på Vestbredden, hvor det ikke er Hamas, der står i spidsen men derimod det mere forhandlingsvillige Fatah.

- Og det er her, Israel har svigtet under fredsprocessen, for Israel har ikke leveret resultater på Vestbredden, som det burde have gjort.

Norge og Sverige fordømmer invasionen

Regeringerne i Sverige og Norge fordømmer i kraftige vendinger Israels landoffensiv i Gazastriben, og siger, at invasionen alvorligt vil skade diplomatiske bestræbelser på at finde en løsning på konflikten.

- I stedet for at søge en mulig politisk løsning har de nu valgt dramatisk at eskalere konflikten med en landoffensiv. Det er åbenlyst, at dette vil gøre det vanskeligere at finde en løsning på denne alvorlige konflikt, siger den svenske udenrigsminister Carl Bildt.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:53376565a11f9d1240629911