Stigende pres på udenrigsministeriet i olie-for-mad-skandale

Presset stiger på udenrigsministeriet i korruptionsagen om olie-for-mad-programmet i Irak. Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti vil have udenrigsministeren til at gribe ind.

Peter Skaarup kritiserer magtarrogance i udenrigsministeriet. (Foto: DR © DR)

Presset stiger på udenrigsministeriet i korruptionsagen om olie-for-mad-programmet i Irak.

Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti vil have udenrigsministeren selv til at gribe ind, så SØK - bagmandspolitiet - kan komme til at afhøre de relevante embedsmænd i ministeriet.

Spørgsmålet er, hvor meget embedsmændene vidste om de danske virksomheder, der betalte penge under bordet til Saddam-styret i Irak for at få ordrer under FN's olie-for-mad-program.

Ikke godt nok

Indtil videre har udenrigsministeriet nægtet at lade medarbejderne afhøre. Forleden tilbød ministeriet så at besvare spørgsmål fra politiet skriftligt.

Men det er ikke godt nok, mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

- Der er jo heller ikke andre mennesker, som kan nøjes med at besvare skriftlige spørgsmål fra politiet. Derfor må det være sådan, at hvis bagmandspolitiet mener, at udenrigsministeriets ansatte skal være aktive deltagere og fortælle, hvad de ved, så må de selvfølgelig også stille op til en samtale, siger Peter Skaarup til Radioavisen.

Magtarrogance

Peter Skaarup kan ikke forstå ministeriets mangel på samarbejde. Han betegner udenrigsministeriets handlemåde i sagen som en form for magtarrogance, hvor man er ligeglad med normal lov og ret for almindelige mennesker.

Derfor vil han nu bede ministeren om at kigge på sagen igen. Samme holdning har Socialdemokraterne og De Radikale, hvor udenrigsordføreren Niels Helveg Pedersen vil have ministeren i Udenrigspolitisk Nævn for at få en ordenlig forklaring.

Den radikale, tidligere udenrigsminister, undrer sig over, at hans gamle ministerium ikke har givet en udførlig, juridisk begrundelse for standpunktet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk