Støjberg afviser EU-kritik: Danske medarbejdere vil være i fare

EU beklager, at danske medarbejdere ikke længere hjælper til med asylbehandling i Grækenland.

Danmark skal nok hjælpe grækerne, når der er styr på sikkerheden, siger udlændinge-, integrations og boligminister Inger Støjberg (V). (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix)

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) forstår ikke, at EU's asylstøttekontor, EASO, i dag kritiserer flere medlemslande - heriblandt Danmark - for at hjælpe for lidt med asylbehandling i Grækenland.

- Jeg er fuldstændig uforstående over for kritikken, siger Inger Støjberg.

- Når vi har taget vores medarbejdere hjem, er det fordi, vi ikke kunne garantere deres sikkerhed, og fremfor alt vil jeg kunne garantere sikkerheden for de mennesker, vi har sendt ud.

Kritikken fremgår af Berlingske i dag.

Her efterlyser chefen for EASO, at flere EU-medlemslandene stiller med eksperter, som kan hjælpe med at screene og behandle asylansøgninger i Grækenland, hvor 62.000 flygtninge og migranter for tiden er strandet i dårlige lejre.

- Det er ikke mere end en måned siden, der blev sat ild til lige præcis de faciliteter, som vores asylmedarbejdere skulle have brugt, siger Inger Støjberg.

- Det synes jeg med al tydelighed siger noget om sikkerheden i lejren, og jeg sender ikke danske medarbejdere ned et sted, hvor de er i fare.

13 danske asylsagseksperter og en pressemedarbejder var i nogle måneder over sommeren udsendt til Moria-lejren på den græske ø Lesbos.

Ministeren og Udlændingestyrelsen har drøftet sagen med både grækerne og EASO.

- Vi har sagt, at når sikkerheden er på plads, sender vi gerne vores folk derned igen, siger Inger Støjberg.

I øjeblikket har Danmark tre medarbejdere i Italien, som også tager imod mange flygtninge og migranter.

- Vi lever fuldstændig op til den kvote, som ligger, og det mener jeg også, vi skal, for vi har en meget stor interesse i at få det her til at fungere, siger hun.

- Jeg vil ikke have siddende på mig og på Danmark, at vi ikke leverer det, vi har lovet, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om sagen i spørgetimen i Folketinget i dag. Det skete efter kritik fra den radikale partileder, Morten Østergaard: