Støjberg afviser kategorisk: Var ikke informeret om ulovlig instruks i barnebrudesag

Ministeren tager krav fra Alternativet og Enhedslisten om samråd ganske roligt.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser pure, at hun var blevet informeret af sine embedsmænd om, at hun overtrådte loven, da hun i februar 2016 udsendte en instruks om barnebrude på danske udlændingecenter.

- Jeg kan med sikkerhed sige, at det er jeg ikke blevet gjort opmærksom på. Og det er helt sikkert, at man også i ministeriet mente, at det var lovmedholdigt, siger Inger Støjberg til DR Nyheder..

Alternativet og Enhedslisten vil ellers trække udlændinge- og integrationsministern i samråd og iværksætte en hurtigarbejdende undersøgelseskommission efter, at Politiken - via anonyme kilder tæt på processen - kunne rulle historien ud.

Instruksen, der blev sendt til Udlændingestyrelsen og ligeledes blev offentliggjort i en pressemeddelelse, lød på, at barnebrude mellem 15 og 18 år ikke måtte være indkvarteret med deres ældre ægtefæller.

Den instruks blev i februar i år erklæret ulovlig af Folketingets Ombudsmand, som kaldte instruksen, der ville skille par ad uden at have foretaget en individuel vurdering, for 'særdeles kritisabel'.

Inger Støjberg, hvornår i forløbet retter du så ind i forhold til konventetionerne?

- Jeg retter ind i det øjeblik, at jeg får at vide, at det ikke er lovligt at have en så restriktiv praksis, som vi har, siger ministeren, der ikke mener, at det er relevant, hvem der meddelte hende, at praksissen var mod gældende konventioner.

Store interne sværdslag

Inger Støjbergs afvisning står dog i stærk kontrast til Politkens oplysninger om forløbet. De beskriver via kilder tæt på processen, at der var interne sværdslag mellem embedsværket og udlændingeministeren. Oplysninger som de to ledende embedsmænd afdelingschef Lykke Sørensen og departementschef Uffe Toudal Pedersen ikke har ønsket at kommentere.

Politiken beskriver også, at Inger Støjberg fik fjernet forbehold i udkastet, som blev sendt i form af en pressemeddelelse uden underskrift fra embedsmænd til Udlændingestyrelsen 10. februar 2016. En højst usædvanlig praksis ifølge avisen.

Integrationsministeren bekræfter i dag, at hun ændrede dele af embedsværkets udkast til en pressemeddelelse for at gøre instruksen så 'restriktiv' som muligt.

- Det er rigtigt, at jeg retter i den her pressemeddelelse undervejs, men det er med den forudsætning og opfattelse, at det her er lovligt. Og det er også det, embedsværket mener. Jeg mener ikke, at barnebrude hører sig til Danmark, og mit signal til systemet er, at vi skal gå så restriktivt til værks som overhovedet muligt, fastslår Inger Støjberg.

Advaret af Justitsministeriets jurister

I Politikens historie fremgår det desuden, at alarmklokkerne også ringede i Justitsministeriet i forbindelse med de juridiske aspekter i instruksen. 19. februar 2016 fortæller jurister i Justitsministeriet nemlig til kollegerne i Udlændingeministeriet, at det kræver en konkret og individuel vurdering, før unge par kan skilles ad.

Inger Støjberg afviser dog, at advarslen fra Justitsministeriet burde have ført til, at man trak instruksen tilbage.

- Vi retter ind i det øjeblik, hvor vi finder ud af, at det ikke er lovligt inden for konventionernes rammer. Det er klart nok, at der selvfølgelig er en diskussion om, hvordan instruksen skal se ud, inden den bliver sendt ud.

I vælger at sende den her instruks ud, selv om jurister i Justitsministeriet advarer om, at det kan være ulovligt. Alligevel siger du i Udlændingeudvalget, at man skal følge praksis. Kan du forstå, hvis udvalget føler sig vildledt i den her sag?

- Det er en sag, hvor der er meget stærke politiske holdninger. Vi ser meget forskelligt på det, og jeg synes ikke, at mindreårige piger skal bo sammen med ældre mænd på danske asylcentre, siger udlændinge- og integrationsministeren.

Kan du forstå, at Alternativet og andre partier er mistænksomme i forhold til, om du vidste, at instruksen var ulovlig?

- Alternativet må være så mistænksomme, som de vil. Jeg kan bare sige, at jeg ikke vidste, at vi var gået over den røde linje, siger Støjberg.