Støjberg afviser tegning-benspænd: Iran skal ikke bestemme hvad jeg har på min iPad

En Muhammedtegning har fået aflyst vigtige forhandlinger med Iran, men ministeren fastholder, at det ikke har nogen betydning.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forsøger på flere fronter at få afviste iranerne til at rejse hjem til Iran. Men tvangshjemsende dem kan hun ikke, da forhandlingerne med Iran ikke er mundet ud i en aftale. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Planerne for et møde i Irans hovedstad Teheran var sådan set lagt. Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) skulle rejse til Iran i slutningen af november sidste år for at få sat afgørende skub i forhandlingerne om at tvangshjemsende afviste iranske asylansøgere.

Men ministerens baggrundsskærm på hendes iPad, der viser en af de såkaldte Muhammed-tegninger, fik et par måneder før mødets afholdelse iranerne til at aflyse. En sag der ifølge Inger Støjberg handler om retten til ytringsfrihed.

- Vi skal stå urokkeligt fast på ytringsfriheden. Det skal vi herhjemme, men det skal vi også, når det handler om fremmede magter som fx det iranske præstestyre, siger hun i dag.

Forhandlingerne med Iran handler dog også om at lande en aftale, der er et prestigeprojekt for regeringen. Iran er et af de lande, der ikke accepterer at modtage afviste asylansøgere, hvis personerne ikke vender hjem frivilligt. Derfor forsøger Danmark med økonomisk støtte til de afviste og ved at lægge pres på dem at sende så mange som muligt hjem ad frivillighedens vej.

- Det er derfor, vi har udrejsecentre. Det er også derfor, vi skærper det regime, man lever under, når man er på et udrejsecenter. Det er blandt andet derfor, Lindholm bliver oprettet nu. Det er for at lægge et pres på de her mennesker, så de rejser hjem, forklarer Inger Støjberg.

Iranerne fra udrejsecentret

De afviste asylansøgere fra Iran har længe været en torn i øjet på et flertal i Folketinget. De udgør den største enkeltgruppe på udrejsecentrene. På udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast er mere end halvdelen af beboerne eksempelvis fra landet.

Derfor ses forhandlingerne med Iran som vigtige. Inger Støjberg afviser dog i dag, at hendes besøg i Teheran kunne have landet en aftale.

- Som en række andre besøg af lignende karakter så rejser jeg ud for at få lavet de her hjemsendelsesaftaler. Det var også det, der var formålet med besøget i Iran i sin tid. Det er en langvarig dialog med Iran. Det er ikke sådan noget med, at man bare lige rejser ned og skriver under.

  Hvad vil du sige til dem, der mener, at det kan have spændt ben for en hjemsendelsesaftale med Iran?

  - Det er jo sådan, at vi allerede nu sender folk ud til Iran. Det gør vi på trods af det her, og på trods af, hvad Iranerne mener, jeg skal have på min iPad. Vi har også udsendt folk i år til Iran.

  Men mit spørgsmål går konkret på at tvangsudsende folk, der ikke ønsker at tage tilbage til Iran. Kan sagen have spændt ben for det?

  - Nej, det mener jeg ikke, at det har. Derfor vil vi fortsat lægge pres på de folk, der ikke skal være her, men som skal udrejse til Iran.

  Minister: Forhandlinger er ikke bremset

  Men vil du anerkende, at det kan have bremset forhandlingerne?

  - Nej, det mener jeg sådan set ikke, at det har. Men jeg mener heller ikke, at iranerne skal bestemme, hvorvidt vi har ytringsfrihed i Danmark. Jeg vil blive ved med at vise min opbakning til Muhammedtegnerne i Danmark.

  Burde du ikke have tænkt dig bedre om, forinden du valgte at vise tegningerne frem?

  - Prøv og hør – det må aldrig nogensinde være et præstestyre i Iran, der bestemmer, om vi skal have ytringsfrihed i Danmark eller ej. Og det må aldrig nogensinde være et præstestyre i Iran, der bestemmer, hvad jeg har som baggrundsskærm på min iPad.

  Regeringen lavede i foråret en repatrieringsordning, således at afviste iranere kan få økonomisk støtte til at rejse hjem. Indtil videre er 27 personer udrejst under den ordning, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

  FacebookTwitter