Støjberg danner EU-front for at forlænge grænsekontrol

Minister vil samle lande for at presse EU til fortsat grænsekontrol

Regeringen ønsker at forlænge grænsekontrollen efter 12. november, hvor EU's tilladelse udløber. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Politiets kontrol af udlændinge ved grænserne til Danmark står til at stoppe den 12. november, når EU-kommissionens tilladelse løber ud. Men udlændingeminister Inger Støjberg ønsker at fortsætte.

- Jeg synes, vi skal forlænge grænsekontrollen. For der er stadig en usikker situation i Sydeuropa, hvor tusindvis af flygtninge og migranter kommer i land på Sicilien i øjeblikket. Det kan skabe et pres på danske grænser, siger Inger Støjberg.

Fælles front skal sikre grænsekontrol

På torsdag vil hun samle kollegaer fra Sverige, Tyskland og andre lande med grænsekontrol, når der er EU-ministermøde i Luxembourg. Målet er at nå frem til en fælles henvendelse til EU-kommissionen med krav om fortsat grænsekontrol.

- Jeg går efter at få lavet fælles front med de lande, der er i samme situation, som vi er, siger Inger Støjberg.

Danmark indførte midlertidig grænsekontrol 4. januar, som reaktion på, at Sverige havde gjort det samme ved den dansk-svenske grænse. Og af frygt for, at der ville ophobe sig asylansøgere i København som konsekvens af den svenske kontrol.

Det sidste stykke tid har grænsekontrollen imidlertid ført til afvisning af langt færre udlændinge end tidligere. I sidste uge blev 66.000 personer kontrolleret ved grænsen. Kun 42 af dem blev afvist.

Radikale afviser behov for kontrol

Det får Radikale Venstres formand, Morten Østergaard, til at afvise behovet for fortsat grænsekontrol.

- Politiet kunne bruge deres ressourcer bedre til gavn for borgernes tryghed, hvis de fik lov til at passe deres arbejde hjemme i politikredsene. For der kommer jo ikke så mange flygtninge, at man ikke kan holde styr på den offentlige orden i Danmark uden at skulle parkere fem procent af de samlede politiressourcer nede ved grænsen, siger han.

EU-kommissionen har givet fem Schengen-lande lov til at opretholde midlertidig grænsekontrol: Danmark, Sverige, Tyskland, Østrig og Norge. Tilladelsen blev givet, fordi der ikke var tilstrækkelig kontrol med EU's ydre grænser.

- Men nu ER der truffet aftale med Tyrkiet om at stoppe strømmen af flygtninge, vi har fået stoppet Balkan-ruten. Så der er styr på de ydre grænser. Resten må klares ved at lave en fælles europæisk løsning med fordeling af flygtninge, mener Morten Østergaard.

Frygter nyt pres på grænserne

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg er uenig:

- Der er et meget stort pres på EU's ydre grænser. For eksempel kommer der tusindvis af især migranter til Italiens kyster i disse dage. Det kan meget hurtigt sætte sig op gennem de europæiske lande og skabe et pres på Danmarks grænser, siger hun.

I Dansk Folkeparti er formand Kristian Thulesen Dahl tilfreds med, at Inger Støjberg arbejder på at få forlænget den midlertidige grænsekontrol. Men han mener, at Danmark skal være klar til at trodse EU, hvis vi ikke får lov.

- Der må ikke være tvivl om, at selvfølgelig bliver grænsekontrollen forlænget, også efter den 12. november. Uanset hvad en flok EU-embedsmænd ned i Bruxelles måtte nå frem til, så skal vi selvfølgelig som land fortsat have grænsekontrol, siger Kristian Thulesen Dahl.

Inger Støjberg vil ikke svare direkte på, om Danmark skal fortsætte grænsekontrollen, hvis EU-kommissionen afviser at give lov til det.

- Jeg kan bare sige, at jeg kan ikke forestille mig, at vi ikke har grænsekontrol, når vi kommer til slutningen af november. Og jeg kan i hvert fald sige, at det er noget, jeg vil arbejde stenhårdt for at vi har, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk