Støjberg: Derfor kan tidligere kriminelle aldrig blive danske statsborgere

Udlændinge- og integrationsministeren vil med nyt udspil afskrække folk fra at deltage i bandekriminalitet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg lægger i et nyt udspil op til at diskvalificere personer, der har deltaget i bandekriminalitet, fra at få dansk statsborgerskab på livstid. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Vold mod børn, seksualforbrydelser og deltagelse i bandekriminalitet skal i fremtiden betyde, at man aldrig nogensinde skal kunne få et dansk statsborgerskab.

Heller ikke selvom man senere i livet lægger kriminaliteten på hylden og får sig en uddannelse og et job.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der i et nyt udspil lægger op til at stramme kravene for at få indfødsret.

- Det er fordi, det er helt principielt. Vi skal ikke belønne folk, der har begået bandekriminalitet med et dansk statsborgerskab. Det at blive dansk statsborger er så specielt og noget, man skal række ud efter. Det er noget, man skal gøre sig fortjent til, og det har man ikke gjort, hvis man har begået nogen som helst form for bandekriminalitet, siger hun til DR Nyheder.

Skulle have tænkt på det noget før

Men det kan jo være, at man som årene går, vokser op og kommer ud af bandekriminaliteten. Hvorfor skal det ikke belønnes?

- Ja, det kan godt være, og det håber jeg, man gør. Men man skulle simpelthen have tænkt på det noget før. Vi skal ikke give dansk statsborgerskab til unge, der har begået bandekriminalitet. Heller ikke når de bliver ældre.

De bor her jo under alle omstændigheder, så man slipper jo ikke af med dem?

- Nej, men det er et privilegium at blive dansk statsborger, og det giver nogle muligheder. Udover det helt klassiske med, at man kan stemme til et folketingsvalg, så giver det også et dansk pas og den sikkerhed, at det er langt sværere at blive smidt ud af landet.

Det kommer man ikke lige til

En 17-årig knægt, der bliver mere eller mindre tvunget til at transportere et våben, en pengesum eller nogle stoffer fra punkt a til punkt b, som bliver stoppet og bliver dømt for det. Han kan ikke blive dansk statsborger?

- Nej, ikke hvis han bliver dømt inden for bandeparagraffen. Det kan han ikke. Og helt ærligt. Jeg mener, man skulle have tænkt på det noget før, hvis man begiver sig ud i bandekriminalitet. Jeg hører ganske enkelt ikke til dem, der mener, at uhhhh – det kan man også lige komme til. Nej, man er godt klar over, hvis man er på vej ind i en bande. Der er også mange muligheder for exitstrategier. Vi er jo ikke et land, der lader folk i stikken. Tværtimod, så er der alle muligheder for at få hjælp, hvis man vil ud af det her igen.

Men en ung kriminel, der lægger al kriminalitet på hylden, får sig en uddannelse og et job, skal jo ikke belønnes med det her udspil. Så hvad vinder vi ved at holde ham ud i strakt arm i stedet for at inkludere ham på et tidspunkt, hvor han har rettet sig op?

- Det skulle han have tænkt på noget før. Ærligt talt. At man ved på forhånd, at hvis man bevæger sig ind i banderne, slår sine børn som led i opdragelsen, som imam står og prædiker for drab på jøder eller homoseksuelle, så bliver man aldrig nogensinde dansker. Det ved man nu.

Ingen overførselsindkomster inden statsborgerskab

Regeringen lægger også op til at stramme selvforsørgelseskravet i udspillet, der skal forhandles senere i dag, når resten af Folketingets partier tropper op i Udlændinge- og Integrationsministeriet for at drøfte udspillet.

Et af de krav, som regeringen også gerne ser indført, er, at personer der søger om statsborgerskab, ikke må have modtaget overførselsindkomster de seneste to år. Tidligere har dagpenge ikke hindret et statsborgerskab, men det vil det gøre for fremtiden, hvis det står til regeringen.

Inger Støjberg, hvorfor skal reglerne omkring dagpenge strammes?

- Det er fordi, det er vigtigt, man forsøger sig selv og bidrager til samfundet. Nu er det ikke sådan, at det udelukker en fra at blive dansk statsborger. Det tager bare lidt længere tid, inden man bliver dansk statsborger, hvis man har modtaget dagpenge i en periode. Det er vel egentlig også fair nok.

- Jeg er godt klar over, at andre vil sige, at man selv har været med til at betale, fordi det er en forsikringsordning. Men det er bare sådan, at det stadig primært er staten, der betaler dagpenge.

Men lige præcis dagpenge er jo et tegn på, man har en tilknytning til arbejdsmarkedet?

- Det er jo ikke fordi, det udelukker en fra at blive statsborger. Det tager bare lidt længere tid, og du skal have forsøget dig selv, inden du bliver dansk statsborger og får den fulde pakke.

Neden for kan du se de nuværende regler for at opnå statsborgerskab.