Støjberg: 'Det går stærkt med at få flygtninge i job, og sådan skal det også være'

Integrationsministeren er tilfreds med millionbonus til kommunerne for at få flygtninge i job.

(Arkiv) Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg under regeringens præsentation af sit ghetto-udspil Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030 (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Sammenlagt 90.000.000 kroner har kommunerne fået i bonus for at få flygtninge og familiesammenførte i job. Kommunerne får 25.000 kroner pr. flygtning, de får i job.

Og de penge er godt givet ud. Det mener Venstres udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg:

- Vi har valgt at gøre det på den her måde, simpelthen for at for at få mere fokus på, at man netop skal få de flygtninge og familiesammenførte, man har i ens kommune, i job, siger hun i et interview med DR Nyheder.

- Umiddelbart kan det sammenlagt lyde af mange penge, men de penge er lynhurtigt tjent ind, fordi man ikke længere har en flygtning, der skal forsørges af det offentlige. Tværtimod har man en flygtning, der nu forsørger sig selv og betaler skat, fortsætter ministeren.

Bonusordningen er en del af en aftale om at gøre det lettere for kommunerne at modtage flygtninge, som regeringen indgik med Kommunernes Landsforening i 2016.

En flygtning eller familiesammenført skal kun have arbejdet i 190 timer i kvartalet, altså omkring 3 timer om dagen for at udløse bonussen på 25.000 kroner - er det nok?

- Jeg tror, at man skal være realistisk. Ligeså snart en flygtning har fået foden ind på arbejdsmarkedet - om end ikke på fuld tid så i hvert fald på deltid - så er man altså godt i gang og har bedre muligheder for at få et fuldtidsjob efterfølgende, og det vil jeg gerne belønne kommunerne for, svarer Inger Støjberg.

Stramningerne virker

Millionbeløbet, der sammenlagt er blevet udbetalt som bonus, svarer til, at antallet af flygtninge eller familiesammenførte, der er kommet i arbejde, er steget fra 5.600 til 9.200 personer – en stigning på 60 procent.

- Det går stærkt fremad med at få flygtninge til at forsørge sig selv, mens de er i Danmark, og sådan skal det også være. Vi ved, at det er de stærkeste, der kommer hertil, og derfor skal de selvfølgelig også forsørge sig selv. Det gjorde de i øvrigt også i deres hjemland, siger Inger Støjberg.

Hos BC Hospitality Group, der blandt andet driver konferencecentret Bella Center og hoteller som Crown Plaza i København, tager man flygtninge ind, men man oplever problemer med manglende kompetencer eksempelvis i forbindelse med håndtering af traumer.

Inger Støjberg, vi har etableret, at regeringen understøtter kommunerne, men er de gode nok til også at hjælpe virksomhederne?

- Nogle kommuner er gode til at hjælpe virksomhederne, og andre kommuner er knap så gode, og derfor skal kommunerne lære af hinanden. Og det understøtter vi også i samarbejde med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, svarer Inger Støjberg.

Regeringen har, anført af integrationsministeren, flere gange de senere år vedtaget stramninger af integrationspolitikken. Blandt andet er integrationsydelsen blevet halveret, der er indført et kontanthjælpsloft og en 225 timers-regel, der betyder, at man skal arbejde mere på et år, ellers bliver man trukket i ydelse.

Og Inger Støjberg mener, at de stramninger sammen med integrationsgrunduddannelsen, som man indførte i 2016, har været med til at få flere flygtninge og familiesammenførte ud på arbejdsmarkedet.

- Jeg forventer, at man forsørger sig selv, og det gjorde de altså også i deres hjemlande. Så selvfølgelig kan de også arbejde, når de kommer til Danmark, siger Inger Støjberg og fortsætter:

- Når vi fører en meget stram politik i forhold til at få flygtninge ind på arbejdsmarkedet, skal vi også give nogle trædesten ind på arbejdsmarkedet. Dér er integrationsgrunduddannelsen (IGU) en helt fantastisk mulighed.

Regeringens støtteparti Dansk Folkeparti har kritiseret bonusordningen, som integrationsordfører Martin Henriksen kalder "et dårligt resultat". Han foreslår, at man bruger bonus-pengene til at sende flygtninge tilbage til deres hjemland.

Inger Støjberg vedholder, at pengene er givet godt ud:

- Det vigtige er, at når man er i Danmark som flygtning, så skal man selvfølgelig forsørge sig selv, ligeså længe man er her. Når man ikke længere har et beskyttelsesbehov, altså når der er fred i hjemlandet, så skal man selvfølgelig hjem igen.

I 2016 lykkedes det for landets 98 kommuner at få 2.140 flygtninge i job, og det udløste en samlet bonus på 53,5 millioner kroner. Altså godt 40 millioner kroner mindre end i 2017.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk