Støjberg dumper DF-krav om årligt loft over nye statsborgerskaber

Regeringen siger nej til DF-krav, om at maksimalt 1.000 personer må få statsborgerskab om året.

Regeringen med Inger Støjberg (V) i spidsen er ikke parat til at imødekomme Dansk Folkepartis hovedkrav i forbindelse med forhandlingerne om en nu indfødsretsaftale. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Allerede efter første forhandlingsmøde bliver Dansk Folkepartis hovedkrav til en fremtidig indfødsretsaftale dømt ude.

Regeringen kan ikke se logikken i at indføre et loft over, hvor mange der hvert år kan få statsborgerskab, siger integrationsminister Inger Støjberg (V).

- Det har jeg umiddelbart meget svært ved at se, siger hun.

Meldingen kommer kort efter det første forhandlingsmøde mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

- Fra regeringens side vil vi langt hellere stramme på kravene og gøre det vanskeligere at få statsborgerskab fremfor at sætte et loft, siger Inger Støjberg.

1.000 er et godt tal

Tidligere i dag offentliggjorde regeringen et udspil til en ny indfødsretsaftale, der indeholder en række skærpede betingelser for at opnå dansk statsborgerskab.

Som led i udspillet lægger regeringen blandt andet op til strammere kriminalitets- og selvforsørgelseskrav.

Kort efter offentliggørelsen af regeringens udspil var Dansk Folkeparti på banen med partiets hovedkrav til en ny aftale.

- Det er jo en vurdering af, hvad vi synes er rimeligt. Og der er vi endt på 1.000. Vi kunne også vælge et andet tal, og hvis de andre partier er med på det, kunne vi også sænke tallet lidt. Men som udgangspunkt synes vi, at 1.000 er et godt tal, lød det tidligere i dag fra Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Christian Langballe.

Intet loft, men strengere krav

Men ifølge regeringen giver det ikke nogen mening at slå sig fast på et bestemt tal.

- Det kan være ret vanskeligt. Hvis nu nummer 1002 er langt bedre kvalificeret til et statsborgerskab end ham, der søgte som nummer 999, så kan der godt gå hen at være en skævvridning i det her,

- Derfor er det væsentlige at sætte nogle meget, meget skrappe og strikse krav for at få et statsborgerskab og lever man så op til det bliver man dansker, siger Inger Støjberg.

Facebook
Twitter