Støjberg efter ændring af smykkeforslag: Jeg skal hele tiden have et flertal

Efter en række ændringer har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sikret sig flertal for omstridt smykkeforslag.

- Jeg må også som minister for en mindretalsregering agere efter det farvand, som vi nu sejler i, siger Inger Støjberg efter endnu en ændring af omstridt lovforslag. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Et langt forløb med intern fnidder, hård modstand fra politiske modstandere og kritik i udenlandske medier har regeringen fået flertal for sit forslag om at give politiet mulighed for at beslaglægge kontanter og andre værdigenstande fra flygtninge.

Men der skulle flere ændringer til. Efter pres fra S, K og LA har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) gjort det klart i forslaget, at det er helt udelukket, at politiet kan beslaglægge ”genstande med en særlig affektionsværdi” uanset værdien af de genstande.

- Der har været meget diskussion om lige præcis det her forslag. Nu er det blevet præciseret, og så har vi indgået med de partier, der oprindeligt bakkede op om det, siger Inger Støjberg:

- Hvis det er noget, der har en meget høj personlig værdi for en, så er det rimeligt nok, at man beholder det. Også selvom det har en økonomisk høj værdi, siger hun.

I den sidste præcisering kunne man godt stadig beslaglægge vielsesringe, hvis bare de havde en værdi på over 10.000 kroner. Det kan man ikke mere. Hvorfor har du bakket på det her?

- Vi kommer ikke til at tage vielsesringe fra nogen som helst, og det gør vi ikke, fordi det er ringe med en affektionsværdi, og det var nu engang det, vi kunne blive enige om her, og jeg er vældig godt tilfreds med enigheden.

Men hvorfor har du bakket på det forslag, hvis du er tilfreds med det, det er endt med?

- Jamen, jeg må også som minister for en mindretalsregering agere efter det farvand, som vi nu sejler i. Og det betyder, at jeg hele tiden skal have et flertal. Det er nu en gang det, politik handler om.

Regeringen lægger fortsat op til at lade politiet beslaglægge andre ”genstande af større økonomisk værdi” over 10.000 kroner, men altså ikke, hvis disse genstande har en særlig affektionsværdi for den enkelte asylansøger.

- Vi har et helt grundlæggende princip i Danmark om, at hvis man kan forsørge sig selv, så skal man. Og det er jo det, der bliver videreført til de asylansøgere, der kommer til Danmark. Det er et vigtigt signal at sende til asylansøgerne.