Støjberg: Ekstraordinær europæisk situation retfærdiggør ændring af Schengen-regler

Schengen-reglerne bør ændres, så medlemslande fremover kan indføre grænsekontrol af fire års varighed, lyder forslaget fra Danmark og fire andre lande.

Inger Støjberg og fire ministerkolleger fremlagde forslaget i Bruxelles tidligere i dag. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

- Det er helt klart min tilgang til det, ja.

Sådan lyder svaret fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg på spørgsmålet om, hvorvidt den danske grænsekontrol består efter den 12. november.

Det er nemlig datoen for, at den midlertidige danske undtagelse fra Schengen-aftalen om de åbne grænser i EU udløber.

Men i stedet for at Danmark på ny åbner grænserne, skal reglerne ændres, så Schengen-landene på baggrund af terrortruslen kan forlænge kontrollen i op til fire år.

Det er humlen i det forslag fra Støjberg og hendes ministerkollegaer fra henholdsvis Tyskland, Frankrig, Østrig og Norge fremlagde for EU's justits- og indenrigsministre i dag.

Så længe som nødvendigt

Det er nu op til EU-Kommissionen, om de vil lægge et forslag frem, der ændrer på de europæiske regler for grænsekontrol.

Det er også Kommissionen, der har vurderet, at der nu er så godt styr på migrationsstrømmen ind i Europa, at den ikke længere kan bruges som argument for den midlertidige grænsekontrol. Derfor tager de fem landes forslag også udgangspunkt i terrortruslen - og det er velbegrundet, siger udlændinge- og integrationsministeren.

- Vi står i en helt særlig situation, både med migrationsstrømme, som er uforudsigelige, men også, og helt afgørende, lever vi jo under en terrortrussel i Europa, og derfor er det vigtigt, at vi får styr både på de ydre grænser og på vores egne grænser, siger Inger Støjberg.

Facebook
Twitter