Støjberg erkender: Nye sprogkrav kan alligevel ikke sammenlignes med 9. klasse

Udlændingeminister har tidligere fået kritik for at sammenligne danskprøve 3 med 9. klasses niveau.

Danskprøve 3 svarer ikke til niveauet i 9. klasse, lyder det nu fra Inger Støjberg (V). (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

- Man skal gå fra dansk 2 til dansk 3. Det svarer sådan cirka til, at man skal kunne tale, skrive og forstå dansk på 9. klasses niveau mod 7. klasses niveau i dag.

Præcis sådan sagde udlændingeminister Inger Støjberg (V) til DR Nyheder for godt en måneds tid siden, da hun fremlagde regeringens udspil til at stramme op på reglerne for at få dansk statsborgerskab.

Men det passer alligevel ikke helt, erkender ministeren nu.

Det kom frem under dagens pressemøde, hvor det denne gang var Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, der brugte sammenligningen med 9. klasse til at forklare niveauet for danskprøve 3, som statsborgerskabsansøgere fremover skal bestå.

- Det afgørende er, at man taler og skriver det danske sprog på et 9. klasses niveau og ved noget om det samfund, som omgiver én, sagde Christian Langballe.

Det fik en journalist fra Politiken til at spørge udlændingeminister Inger Støjberg, om det er korrekt, at niveauet i danskprøve 3 svarer til niveauet i 9. klasse.

- Det svarer til 9. klasse, og …, begyndte Inger Støjberg sit svar.

Altså at man skal kunne tale dansk som en normal 9. klasses elev?

- Nej. Du kan ikke gøre det hele op på den måde, men det vigtige her er, at sprogkravet bliver hævet, og det gør det i væsentlig grad, sagde ministeren.

Æbler og pærer

Formanden for De Danske Sprogcentre, Poul Neergaard, har tidligere kritiseret sammenligningen mellem danskprøve 3 og niveauet i en almindelig dansk 9. klasse.

- Jeg vil slet ikke begive mig ud i den sammenligning. Den er forkert og urimelig. Det er som at sammenligne æbler og pærer, sagde Poul Neergaard til Jyllands-Posten i forbindelse med regeringens udspil til de nye regler for dansk statsborgerskab, som en bred kreds af partier i Folketinget i dag er blevet enige om.

Over for DR Nyheder har Poul Neergaard forklaret, at danskprøve 3 er meget sværere end det niveau af dansk, man kræver af en elev i 9. klasse.

- Prøve i Dansk 3 henvender sig til folk med en 12-årig, gymnasial skolebaggrund, der kommer til Danmark for at klare sig på det mere avancerede arbejdsmarked for højtuddannede eller folk, der kommer for at læse på de videregående uddannelser, sagde Poul Neergaard, der forudser vanskeligheder for nogle.

- Der vil komme nogle grupper af udlændinge, der har svært ved at tilegne sig dansk på det niveau, fordi de ikke har den sproglige baggrund eller skolebaggrund.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter