Støjberg forlader Venstre og bliver løsgænger

- Venstres ledelse med Jakob Ellemann i spidsen er i høj fart på vej væk fra de værdier, som jeg altid har kæmpet for, siger Støjberg.

Inger Støjberg siger farvel til Venstre og bliver nu Folketingets ottende løsgænger. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Inger Støjberg forlader Venstre og fortsætter som løsgænger i Folketinget. Det siger hun til Skive Folkeblad. Inger Støjberg har været opstillet for Venstre i Skive.

- Jeg må erkende, at jeg ikke har fået et ben til jorden i det Venstre, som Jakob Ellemann-Jensen og den nuværende Venstre-ledelse på Christiansborg står for. Jeg mener, at Venstres ledelse med Jakob Ellemann i spidsen i høj fart er på vej væk fra de værdier, som jeg altid har kæmpet for, og som jeg også mener, at Venstre indtil nu har stået for, siger Inger Støjberg til Skive Folkeblad.

Hun giver i interviewet udtryk for, at Danmark står foran en indvandringsbølge, og at det kræver en stram udlændingepolitik at håndtere den situation, hvis man skal gøre sig forhåbninger om statsministerposten. Og den politik har Venstre under Jakob Ellemann-Jensens ledelse ikke, mener Støjberg.

Og det handler ikke kun om udlændingepolitik. Inger Støjberg siger også, at hun har aldrig har oplevet et så dårlig samarbejde i den borgerlige lejr, som der er nu. Og Venstre har også svigtet i forholdet mellem land og by.

Alt det leder hende frem til, at hun må forlade Venstre.

- Det er uendeligt tungt for mig, men det kan ikke være anderledes, siger hun til avisen.

Kredsformand: Vi er utrolig kede af det

Opgøret mellem Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg tog for alvor fart i december, da Jakob Ellemann-Jensen meldte ud, at Venstre kunne ende med at støtte en rigsretsretssag mod Støjberg, der på det tidspunkt var næstformand i partiet.

Det var Støjberg meget imod.

Men der kom også andre ting på bordet. Ellemann mente, at Støjberg flere gange havde optrådt illoyalt. Hun har brugt mere tid på at tage selfies med andre partiformænd end at bakke sin egen op.

Under MeToo gav hun udtryk for synspunkter, som ikke flugtede med den linje, som Venstre lagde. Og det faldt heller ikke i Ellemanns smagt, at hun under en mink-demonstration mod regeringen havde brugt et Trump-inspireret udtryk om, at sumpen med Mette Frederiksens magtarrogance skulle drænes.

Det fik både Jakob Ellemann-Jensen og Venstres forretningsudvalg til at opfordre Inger Støjberg til at trække sig. Det gjorde hun, og Stephanie Lose blev valgt som ny næstformand.

Og det hele kulminerede så i går, da et stort flertal i Folketinget vedtog, at Inger Støjberg skal for en rigsret.

Susanne Rusbjerg, der er formand for Skive-kredsen i Venstre, ærger sig over udviklingen.

- Vi er utroligt kede af, at det er nået dertil. Men når det er sket, accepterer vi Ingers beslutning og ønsker hende alt mulig held og lykke fremover. Vi går stille og roligt i gang med at kigge på at finde en anden dygtig kandidat.

- Jeg er ked af det på Ingers vegne og på Venstres vegne. Vi står foran et kommunalvalg og et regionsrådsvalg, så der er noget at arbejde med, siger hun.

Handler ikke om politik

Jakob Ellemann-Jensen skriver på Facebook, at han er oprigtig ked af, at Støjberg forlader partiet.

- Jeg har ikke lagt skjul på, at jeg havde håbet, at Inger kunne se sig selv i Venstre i fremtiden. Det kan hun ikke, og det er jeg ked af. Ingen skal være i tvivl om, at vi i Venstre har plads til Inger, og derfor er jeg trist over, at Inger ikke har plads til Venstre, skriver han.

Han afviser dog fuldstænding Støjbergs analyse af, at Venstre er på en gal kurs i udlændingepolitikken. Ellemann mener slet ikke, det handler om politik.

- Jeg kan sige meget klart, at Ingers udmeldelse ikke handler om politik. Inger og jeg har sammen med Venstres øvrige ledelse udviklet en strategi for Venstre, som folketingsgruppen bakkede op om. Og vi ønsker begge en stram og konsekvent udlændingepolitik, hvor der er styr på tilstrømningen og respekt for danske værdier, skriver han.

Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg har langt fra været enige om alting. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Støjberg og Ellemann kom til som frontduo i Venstre i slutningen af 2019, at det tidligere makkerskab mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen stod i konfliktfyldte flammer. Ellemann siger, at han dengang både håbede og troede på, at de to kunne få det til at fungere, men sådan kom det altså ikke til at gå.

- Det tror jeg også Inger håbede på, men det fungerede ikke og derfor måtte samarbejdet som formand og næstformand ophøre, skriver han.

V-ordfører er ikke overrasket

Venstres kulturordfører, Britt Bager, var et af de folketingsmedlemmer, der stemte imod en rigsretssag mod Inger Støjberg. Hun kalder det en "trist" dag.

- Det er trist, både personligt, men især for Venstre. Der er mange danskere, der ser sig repræsenteret af Inger, og hun er et stærkt talerør for mange danskere. Så det er en trist dag, siger Britt Bager.

Hun er ikke overrasket over, at Inger Støjberg har truffet beslutningen om at sige farvel til Venstre.

- Ikke når man ser tilbage på den sidste måneds tid, siger Britt Bager.

Er Inger Støjberg blevet behandlet ordentligt i Venstre?

- Det står klart for enhver, at der har været nogle udfordringer mellem hende og den øvrige ledelse, og det vil jeg ikke gå nærmere ind i. Men det er klart, at de ikke har været enige om retningen, så der har jo været problemer. Det tror jeg, alle kan se, siger Britt Bager.

Inger Støjberg bliver Folketingets ottende løsgænger. Det er rekordmange.