Støjberg forlænger grænsekontrol for tredje gang

Stikprøvekontrollerne ved Danmarks grænser mod Tyskland fortsætter i minimum 10 dage mere.

- Det er regeringens vurdering, at der er risiko for, at illegale udlændinge strander i Danmark, hvis vi ophæver grænsekontrollen på nuværende tidspunkt, siger Inger Støjberg. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Den danske grænsekontrol mod Tyskland fastholdes i minimum 10 dage yderligere til den 4. marts.

Det meddeler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse. Den hidtidige grænsekontrol mod Tyskland udløber i dag, men forlænges altså på trods af, at EU-Kommissionen tidligere i dag opfordrede til så vidt muligt at undgå grænsekontroller ved de indre EU-grænser.

- Regeringen betragter fortsat grænsekontrollen som nødvendig for at opretholde orden og sikkerhed i Danmark. Vi skal have styr på, hvem der rejser ind i landet, og vi ønsker ikke at se store ophobninger af flygtninge og migranter i Danmark, udtaler Inger Støjberg i pressemeddelelsen.

- Det er regeringens vurdering, at der er risiko for, at illegale udlændinge strander i Danmark, hvis vi ophæver grænsekontrollen på nuværende tidspunkt. Derfor forlænger vi nu kontrollen i yderligere 10 dage, siger hun.

Regeringen har endnu ikke besluttet, om grænsekontrollen skal forlænges yderligere, når grænsekontrollen udløber den 4. marts.

Forlænges for tredje gang

Det er nu tredje gang, at regeringen forlænger grænsekontrollen mod Tyskland.

Første gang var den 13. januar efter en periode med 10 dages grænsekontrol, og anden gang var 3. februar.

Det er det såkaldte Schengen-grænsekodeks, der sætter reglerne for, at medlemslande kan indføre midlertidig grænsekontrol inden for det ellers grænseløse Schengen-samarbejde, skriver Ritzau.

Et medlemsland kan - som Danmark gjorde 4. januar - indføre grænsekontrol i op til ti dage til at begynde med. Herefter kan perioden forlænges med perioder på 20 dage, indtil der er gået to måneder.

Herefter kan kontrollen forlænges med 30 dage ad gangen i op til et halvt år.

Men mulighederne for fortsat grænsekontrol er ikke udtømte, når de i alt otte måneder, som kodekset giver tilladelse til, er løbet ud. Grænsekontrollen kan forlænges i op til to år.