Støjberg forsvarer forsøg på at fjerne støtte til Exitcirklen

Det er relevant lige at stoppe op og se, om pengene kunne bruges bedre, siger Inger Støjberg (V).

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har forsøgt at fjerne støtten til Exitcirklen. Det er et projekt, der hjælper kvinder udsat for vold og social kontrol. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forsvarer nu sit forsøg på at sløjfe støtten på 680.000 kroner til Exitcirklen, der er et projekt for voldsramte kvinder med to muslimske kvinder i spidsen.

Hendes ageren har vakt kritik, blandt andet fordi den styrelse, der har indstillet projektet til at få støtte, hører under Støjbergs eget ministerium. Sagen har fået stor bevågenhed, fordi flere borgerlige politikere har et personligt problem med personerne bag projektet og selv har forsøgt at få stoppet støtten.

- Det, jeg blandede mig i, var, at der kun var én ansøger til den her pulje på to millioner kroner. Og det er klart, at når der kun er én ansøger, så er det sådan set ret relevant at spørge sig selv, om der overhovedet er behov for de penge, eller om de skulle omprioriteres.

- Det jeg så spurgte satspuljeordførerne om – og det er næsten alle partier, alle undtagen Enhedslisten her i Folketinget – var, om vi ikke skulle omprioritere de to millioner kroner til kommunal indsats mod social kontrol. Det var der så ikke et flertal for, og derfor er de så blevet udmøntet, som de er, siger Inger Støjberg.

Men styrelsen havde jo allerede sagt, at der ikke var en finger at sætte på det. Hvorfor skulle du ind og blande dig?

- Fordi det undrer mig, at der kun er en enkelt ansøger til en pulje på to millioner kroner. Jeg går rigtig meget op i, hvordan vi bruger vores skattepenge, og når det er sådan, at der ikke er interesse – og det må man jo sige, at der ikke er, der er i hvert fald ikke voldsom stor interesse, når der kun er en enkelt ansøger – så synes jeg faktisk, det er på sin plads lige at stoppe op og se, om det er her, at vi skal bruge pengene, eller om de kunne bruges bedre imod social kontrol ude i kommunerne.

Støjberg: Ikke i strid med regler

Men selvom der kun er én ansøger, så kan de jo godt have et legitimt formål?

- Jo, men nu har de jo så også fået pengene. For der var ikke et flertal blandt satspuljepartierne for at omprioritere de her penge, og derfor har Exitcirklen så fået deres bevilling.

Der er en ekspert, der har været ude og vurdere, at havde det lykkes dig at stoppe det her, så havde det været i strid med reglerne. Hvad siger du til det?

- Det er bestemt ikke vurderingen i ministeriet. Vores vurdering har hele tiden været, at hvis der var opbakning til det blandt satspuljepartierne – men det havde så krævet enighed – så ville det også være fuldt ud lovligt. Men der var ikke enighed, og derfor er vi, hvor vi er nu, siger Inger Støjberg.

Sagen opstod i september, da De Konservatives Naser Khader sammen med Venstres Marcus Knuth og Dansk Folkepartis Martin Henriksen sendte en mail til tre oppositionspolitikere og uden held opfordrede dem til at gå med på ideen om at fratage Exitcirklen støttekronerne på grund af Exitcirklens to frontfigurer, Khaterah Parwani og Sherin Khankan.

Khader undsagt af partitop

I mailen, som Berlingske tidligere har beskrevet grundigt, kalder de tre borgerlige politikere blandt andet Parwani og Khankan for ”kontroversielle muslimske debattører” og henviser til Parwanis kortvarige periode som medlem af den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir. Khankan er ifølge de tre ”kendt for ikke at ville afvise sharialov”.

Begge kvinder har ved flere lejligheder udtalt sig om ovenstående. Khaterah Parwani har forklaret, at hun var ung og ”dum”, da hun i sin gymnasietid kortvarigt meldte sig ind i Hizb ut-Tahrir, og hun har siden taget afstand fra organisationen.

Sherin Khankan har for flere år siden forklaret, at hun er imod ”dødsstraf og barbari i alle afskygninger”.

Dele af oppositionen har beskyldt de tre borgerlige politikere for forsøg på at begå karaktermord på Khaterah Parwani og Sherin Khankan.

Ikke desto mindre har Naser Khader, Marcus Knuth og Martin Henriksen fastholdt, at Exitcirklen ikke burde tildeles satspuljemidler, selvom Styrelsen for International Rekruttering og Integration har godkendt støtten til foreningen.

Men i går undsagde den konservative partitop Naser Khader. Politisk ordfører Mette Abilgaard (K) skrev på Twitter, at han har udtalt sig i strid med De Konservatives synspunkter i sagen, og at det har ikke bidraget til nogen god debat.