Tema Grænsekontrol

Støjberg gør EU klar til dansk transportøransvar

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) meddeler på EU-møde i Bruxelles, at Danmark med kort varsel kan beslutte at indføre transportansvar.

Inger Støjberg (V) sammen med EU's kommissær for migration Dimitris Avramopoulos (th.), Sveriges migrationsminister Morgan Johansson (i midten) og Tysklands viceindenrigsminister, Ole Schröder.

Regeringen har nu gjort det klart over for EU, at den er klar til at gå skridtet videre end midlertidig grænsekontrol og indføre såkaldt transportøransvar for at mindske strømmen af asylansøgere til Danmark.

Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et pressemøde i Bruxelles, efter at have diskuteret flygtningekrisen og Schengen-systemet med EU's kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, Sveriges migrationsminister, Morgan Johansson, og Tysklands viceindenrigsminister, Ole Schröder.

- Jeg informerede om vores grænsekontrol og fortalte, at vi ikke har indført transportøransvar, men at vi følger udviklingen time for time, og hvis det bliver nødvendigt kan indføre transportøransvar med kort varsel, siger Inger Støjberg.

Ifølge udlændinge- og integrationsministeren er Danmark ikke interesseret i at "blive den sidste destination for tusindvis af asylansøgere".

Sverige indførte i mandags transportøransvaret, der betyder, at ID-kontrollen ved grænsen til Danmark udvides. Transportøransvaret indebærer, at DSB , busselskaber og rederier skal sørge for, at ingen af deres rejsende krydser grænsen ulovligt. Sker det alligevel, kan transportøren risikere bøder på op til 40.000 danske kroner.

Det er dog fortsat uklart, hvordan et eventuelt dansk transportøransvar kan udføres, da der fortsat ikke ligger en aftale mellem Danmark og Tyskland klar.

DSB's søsterselskab Deutsche Bahn har for nylig oplyst til DR Nyheder, at man slet ikke er gearet til en id-kontrol, da medarbejderne ikke kender alle former for id-dokumenter. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understregede i mandags, at transportøransvar lige nu vil have mange negative konsekvenser.

EU's kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, der havde inviteret Inger Støjberg, Sveriges migrationsminister Morgan Johansson og Tysklands viceindenrigsminister, Ole Schröder, erklærer sig efter det fælles pressemøde tilfreds med udbyttet.

- Vi havde en konstruktiv diskussion og er alle enige om, at Schengen-systemet og den fri bevægelighed i EU skal beskyttes, både for befolkningens og økonomiens skyld.

- Der er blevet taget ekstraordinære skridt (midlertidig grænsekontrol, red.), men vi er enige om at holde det til et minimum og vende tilbage til en normal tilstand så hurtigt som muligt, siger Dimitris Avramopoulos.

Inger Støjberg oplyser, at hun i slutningen af januar mødes med den svenske justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, i København for at gøre status på situationen.

  • Et flertal i Folketinget vedtog en lov om det såkaldte transportøransvar i december.
  • Det skal sikre, at trafikoperatører - som eksempel tog-, bus- og færgeselskaber - der fragter passagerer på tværs af de danske grænser, kontrollerer "rejselegitimation og visum" for udlændinge under midlertidig grænsekontrol.
  • Transporterer operatørerne passagerer uden legitimation og visum til Danmark fra et andet Schengen-land, skal de kunne straffes.
  • Transportøransvar gælder også i Norge og Sverige

    Kilde: Ritzau