Støjberg har ingen plan om at udfase grænsekontrol

Vi har grænsekontrol, så længe det er nødvendigt, lyder Støjbergs svar til EU-Kommissionens anbefaling om udfasning.

Inger Støjberg lytter til kommissionen, men vil ikke lade sig diktere af deres anbefalinger om at udfase grænsekontrollen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Danmark skal i løbet af de kommende seks måneder ophæve den midlertidige grænsekontrol. Sådan lyder anbefalingen tirsdag fra EU-Kommissionen til den danske regering.

Men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har ingen aktuelle planer om at sløjfe grænsekontrollen:

- Vi lytter til kommissionen, men vi lever også i den virkelige verden. Og jeg ser ikke for mig, at vi kommer til at ophæve grænsekontrollen lige med det samme, siger hun.

Hvad betyder "lige med det samme"?

- Vi skal have grænsekontrol lige så længe, det er nødvendigt at have grænsekontrol.

Med de ydre grænser i Schengen er det slet ikke meningen, at EU-landene skal have grænsekontroller. Men Danmark har ligesom fire andre medlemslande ekstraordinært fået lov til at indføre midlertidig kontrol.

Det skete, da tilstrømningen af flygtninge og migranter var på sit højeste.

I dag er situationen dog så meget under kontrol, at grænserne igen kan åbnes, mener EU-Kommissionen.

Men den analyse deler Inger Støjberg ikke:

- Der er meget, meget højt indrejsetal til Europa nu. Hvis man måler i forhold til samme tid sidste år, ligger vi stadig højt. Derudover er der også en terrortrussel.

I takt med udfasningen af grænsekontrollen opfordrer kommissionen Danmark og de øvrige lande til eksempelvis at styrke politiets kontrol i grænseområder og ved populære rejseruter.

Skal sikre os mod terrorisme

Adspurgt om det kunne være en mulig vej ud af den midlertidige grænsekontrol, svarer Støjberg:

- For mig er det afgørende, at vi gør, hvad vi kan, for at begrænse tilstrømningen til Danmark og sikre os imod terrorisme.

Så det gør overhovedet ikke noget indtryk, at kommissionen anbefaler at udfase grænsekontrollen?

- Altså, jeg må sige, at for mig vægter sikkerheden meget, meget højt. Og det samme gør muligheden for at begrænse antallet af asylansøgere til Danmark, siger Støjberg.

- Det er klart, at jeg lytter til kommissionen. Men i første omgang er det sådan, at vi kan forlænge grænsekontrollen i et halvt år - og det gør vi jo så. Så må vi se til den tid.

Så hvad er dit svar til kommissionen i dag?

- Tak for forlængelsen af grænsekontrollen, og så må vi tage bestik af situationen, når vi kommer længere frem. Men jeg ser umiddelbart ikke for mig, at vi kommer til at hæve grænsekontrollen lige med det samme.

Danmarks midlertidige grænsekontrol mod Tyskland blev indført 4. januar 2016. Siden er den blevet forlænget flere gange.

/ritzau/