Støjberg har tiet i fire år om 'centralt notat': I dag brød hun tavsheden over for pressen

Venstres næstformand blev genafhørt i dag. Her er de ting, vi lærte.

Inger Støjberg (V) svarede efter dagens afhøring i Instrukskommissionen på nogle korte spørgsmål fra pressen om hendes kendskab til et notat, der ikke har været nævnt før sagen begyndte. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Hvis et ministergodkendt notat var så centralt for tidligere udlændingeminister Inger Støjberg, hvorfor undlod hun så at nævne det igennem fire års interview med pressen, omkring 200 svar til Folketinget og 4 samråd?

Inger Støjbergs svar på overstående spørgsmål vender vi tilbage til, men spørgsmålet har stået på de fleste politiske journalisters blok, siden Venstres nuværende næstformand afgav sin forklaring i Instrukskommissionen i maj.

For Støjberg har – indtil i dag – nægtet at svare på spørgsmålet trods utallige forespørgsler om et interview.

Hvorfor er spørgsmålet så afgørende?

Det er det, fordi Inger Støjbergs ministerium den 10. februar 2016 udsendte en omstridt pressemeddelelse, der lagde op til at adskille alle mindreårige asylpar uden undtagelse. Pressemeddelelsen var ifølge Folketingets Ombudsmand en ulovlig instruks, fordi den var kategorisk og undtagelsesfri.

Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.

I maj forklarede Støjberg så, at hun skam havde godkendt undtagelser, de skulle bare ikke stå i pressemeddelelsen, fordi den var et stykke ”politisk kommunikation”. Notatet havde hun godkendt dagen før, og modsat pressemeddelelsen blev det i notatet blåstemplet, at der kunne være asylpar, der ikke skulle skilles ad.

Støjberg: Jeg slugte en kamel

Og så tilbage til spørgsmålet:

Hvorfor har du ikke nævnt notatet før til medierne og i samråd osv?

- Jamen, æhhh. I virkeligheden har det jo været et fundament under alt det her.

Derfor kunne man også have fortalt andre om det undervejs?

- Jo jo, men det er ikke nogen hemmelighed, at det var en kamel, jeg skulle sluge, da det gik op for mig, at der var en rød linje, svarede Inger Støjberg.

Inger Støjberg har forklaret til Instrukskommissionen, at hun den 25. januar 2016 sad i et folkevognsrugbrød i Bruxelles og vendte problematikken om barnebrude med chefjurist Lykke Sørensen fra ministeriet. Her fik Støjberg ifølge sin egen forklaring besked om, at ”det var hendes centre – hun kunne gøre, hvad hun ville”.

Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.

Adskillelse mødte en rød linje

Den melding ændrede sig imidlertid undervejs.

- Efterhånden går det op for juristerne, at der var rent faktisk en rød linje, og det er noget en kamel for mig at sluge. Da jeg først er kommet dertil og indset, at der ikke er noget at gøre, så er det (notatet, red.) jo fundamentet for mig. Det er ikke noget, jeg har grund til at gå og sige nogen steder, siger hun.

Før svarene faldt til pressen havde Inger Støjberg ladet sig genafhøre af kommissionen. Her bemærkede kommissionsformand Peter Mørk Thomsen med en vittig bemærkning, at Støjberg nu var tilbage.

- Sidste gang sluttede du af med, at der ikke var flere spørgsmål i hele verden. Det har vist sig, at det var der alligevel, sagde han.

Embedsmænd uenige om notates betydning

Og derfra blev spørgsmålene mere alvorlige. For gik det op for Inger Støjberg, at Udlændingestyrelsen aldrig modtog det notat, der indeholdt undtagelser og de derfor kun havde den undtagelsesfri pressemeddelelse at administrere efter?

- Nej, det gør det ikke, svarede Støjberg.

Så det er først i 2020, at det går op for dig?

- Det er i hvert fald blevet meget klart nu. Da jeg sad i ministeriet, sad jeg ikke og tænkte: ’Gad vide, om de kender til det her'.

Selve notatets betydning har været anfægtet sagen igennem fra en håndfuld medarbejdere i Udlændingestyrelsen samt jurister i det daværende Udlændinge- og Integrationsministerium. De har forklaret, at de aldrig har hørt eller set notatet.

Omvendt har daværende departementschef Uffe Toudal Pedersen og afdelingsleder Line Skytte Mørk Hansen bekræftet notatets eksistens og betydning.

Hvorvidt Instrukskommissionen tillægger notatet en betydning eller ej bliver offentligheden formentlig klogere på til december, hvor en beretning om, hvordan kommissionsmedlemmerne ser på forløbet, ventes at udkomme.

Facebook
Twitter