Støjberg hives i hastedebat om asyludgifter i kommuner

På onsdag skal integrationsminister Inger Støjberg (V) i hasteforespørgselsdebat i Folketinget om asyludgifter i kommunerne.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) skal på onsdag i hasteforespørgselsdebat i Folketingssalen om kommunernes asyludgifter. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Integrationsminister Inger Støjberg (V) hives nu i hasteforespørgselsdebat i Folketingssalen om kommunernes udgifter til det stigende antal flygtninge.

KL-formand Martin Damm (V) har beskyldt regeringen for aftalebrud, fordi den afviser at bevilge flere penge til kommunerne før tidligst til sommer.

Det er Dansk Folkeparti, der har indkaldt til onsdagens hasteforespørgselsdebat - støttet af samtlige partier og godkendt af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) forstår godt kommunernes kritik.

- De sander fuldstændig til i de her problemer, og det skal staten tage dybt seriøst. Ved hasteforespørgslen vil regeringen blive nødt til at forholde sig aktivt til de her kritikpunkter, der kommer fra kommunerne, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

DF: Flygtningelandsbyer er løsningen

Han mener, at der foregår "et abespil" i øjeblikket, hvor det fremlægges sådan, at alt er godt, hvis statskassen betaler for de øgede udgifter i kommunerne.

- Det er det jo ikke. Vi skal have bragt den samlede regning ned. Og det gør vi blandt andet ved at få et flertal i Folketinget for at lave statslige flygtningelandsbyer, så det er her, man hjælper de mennesker, der kommer til Danmark, og ikke ved, at de bliver integreret ude i kommunerne. På den måde kan vi aflaste kommunerne for de problemer, de i stigende grad står med, Kristian Thulesen Dahl.

Netop de statslige flygtningelandsbyer var i slutningen af november stopklods for en aftale om en række asylstramninger.

Regeringen ville ikke afvise at indføre landsbyerne, men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mente ikke, at der på daværende tidspunkt var et ordentligt grundlag for det endnu.

Med flygtningelandsbyerne ønsker Dansk Folkeparti, at flygtninge slet ikke påbegynde nogen form for integration i det danske samfund, mens blandt andet Venstre og Socialdemokraterne har det helt modsatte synspunkt.

Kristian Thulesen Dahls ræsonnement er, at flygtninge i mindre grad vil søge til Danmark, hvis de ved, at de kun bliver hjulpet midlertidigt og ikke til en ny permanent tilværelse.

- Mange kommer ikke for at få midlertidig beskyttelse, eller mange gør ikke, men kommer for at være her permanent. Så det her er også et element i, at der kommer færre til Danmark, og dermed bliver den samlede regning, der skal betales, også mindre, siger KL-formanden.

Kommunernes Landsforening vurderer, at landets 98 kommuner mangler mellem to og tre milliarder kroner for at løfte opgaven med at modtage de mange tusinde asylansøgere.

Og KL-formand Martin Damm (V) forudser besparelser på skoler, ældre og anden velfærd, når regeringen nu smækker kassen i.

Rettelse: Det fremgik tidligere af denne artikel, at det var finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der skulle i hasteforespørgsel. Det var en fejl - det er Inger Støjberg, der er kaldt i hasteforespørgsel.