Støjberg: 'Jeg kan ikke se Konservatives plan blive gennemført'

Med to nye løfter til vælgerne afviser Inger Støjberg at kunne lægge mandater til centrale dele af De Konservatives politiske plan.

Selvom Inger Støjberg (DD) afviser at lægge mandater til to af Konservatives mærkesager, er hun stadig sikker på, at de to partier "kan bygge bro". (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Valgkampen er ikke officielt udskrevet endnu, men det fyger allerede med ultimative krav og løfter fra politikerne.

Tirsdag aften kom der endnu et "klokkeklart løfte" på bordet - denne gang fra Inger Støjberg, der står i spidsen for Danmarksdemokraterne.

Hvis hun skal gøre en af de to blå statsministerkandidater - Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) - til statsminister efter valget, så har hun to klare krav, afslørede hun i et interview med Berlingske.

Og det er to krav i direkte modstrid med, hvad De Konservative går til valg på.

- Jeg ser ikke for mig, at den konservative økonomiske plan kan gennemføres, siger Støjberg til DR Nyheder.

For det første afviser Inger Støjberg at kunne bakke op om eller være en del af en regering, der arbejder for at fjerne topskatten.

For det andet kræver Støjberg, at væksten i det offentlige forbrug følger det såkaldte demografiske træk. Det betyder, at det offentlige forbrug skal stige i takt med, at der i de kommende år kommer flere børn og ældre.

Med de to krav tager Inger Støjberg afstand fra Søren Pape Poulsen og Det Konservative Folkeparti, som går til valg på det stik modsatte.

Støjberg kan stadig pege på Pape

Pape vil fjerne topskatten og holde det offentlige forbrug på 0,13 procent - hvis man ser bort fra de store ekstra udgifter til forsvaret.

Til sammenligning vil Støjbergs ambitioner om en offentlig vækst, der følger det demografiske træk, resultere i en vækst i det offentlige forbrug på omkring 0,5-0,6 procent.

De to krav flugter til gengæld med, hvad Venstre vil. Partiet ønsker - ligesom Inger Støjberg - at lade væksten i det offentlige forbrug følge det demografiske træk, og Venstre går heller ikke til valg på at fjerne topskatten.

- Jeg synes sådan set, det matcher, den politik Venstre har præsenteret, meget godt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Inger Støjbergs krav var også et tema, da partilederne tørnede sammen i Debatten kort efter, at Støjbergs to krav var blevet offentliggjort i Berlingske:

Inger Støjberg har tidligere afvist at svare på, hvilken af de to blå statsministerkandidater, hun helst ser på posten, men med de to nye krav kunne man få den tanke, at hun hælder mest mod sin tidligere partiformand fra Venstre.

Det afviser hun dog.

- Når jeg hører Søren Pape, synes jeg, han tydeligt siger, at han sagtens synes, man kan bygge bro over vores synspunkter, siger Støjberg.

Pape: Man må give og tage

Fællesmængderne mellem De Konservative og Danmarksdemokraterne var også det, Søren Pape Poulsen ønskede at lægge vægt på, da han gav interview efter tv-debatten.

- Hun siger, at hun gerne vil lette skatten i bunden - det er også i vores skatteplan. Og at hun ikke har noget imod, at grænsen for, hvornår man betaler topskat, bliver sat op, siger Søren Pape Poulsen.

- Det er en positiv begyndelse - hun vil gerne have skattelettelser, det vil jeg også gerne.

Hun taler om det som krav - er du klar til at give dig på de her punkter, som vel også er mærkesager for dig?

- Hvis man ikke er klar til at give sig som parti, kan man lige så godt sætte sig ud på sidelinjen uden indflydelse. Det at være i politik er jo at forhandle og give og tage.

- Alle partier får ikke alt det, de gerne vil have. Og jeg får heller ikke alt det, jeg gerne vil have.

Valgkampen er ikke engang gået i gang endnu - synes du ikke, det er lidt tidligt, at du skal give dig for hendes krav?

- Det handler ikke om at give sig eller ikke at give sig. Det handler om, at vi alle sammen lægger vores politik frem, og så tror jeg ikke, at nogen vælgere tror, at ét parti får alt igennem.

- Det vigtigste for os er, at vi får lettet skatten, og jeg starter gerne i bunden.

Se alle partilederne - og finansministeren - i debat her:

Debatten: Partilederrunde - fra Christiansborg