Støjberg: Man er ikke så produktiv, når man hverken har spist eller drukket i 18 timer

Udlændinge- og integrationsministeren opfordrer muslimer til at holde ferie under ramadanen.

Ifølge Inger Støjberg burde muslimer holde ferie under ramadanen. Til gengæld kunne de for eksempel arbejde, når kristne fejrer jul. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

18 timer uden mad og drikke er uholdbart, og derfor bør troende muslimer holde ferie under ramadanen.

Sådan lyder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) opfordring til troende muslimer i dagens BT.

Muslimer verden over markerer i øjeblikket ramadanen, som er muslimers fastemåned og én af islams fem søjler.

Et ph.d-studie fra Københavns Universitet fra sidste årkunne ikke fremvise en sammenhæng mellem det at faste og øget koncentrationsbesvær og humørsvinger. Deltagerne i studiet var raske, muslimske mænd, der fastede 14 timer dagligt.

DR Nyheder har talt med Inger Støjberg (V) for at give hende muligheden for at uddybe sine synspunkter om muslimers arbejdsindsats under ramadanen, og hvorfor hun mener, at muslimer burde afholde ferie under ramadanen.

Hvad er din hovedpointe med debatindlægget i BT?

- Min hovedpointe er, at religion er en privat sag, og alle har lov og ret til at dyrke den religion og traditioner, der måtte være forbundet med det, men man skal jo ikke gøre det på bekostning af andre.

Så du er bekymret for, at den her slags faste er til fare for andre?

- Man må altså sige, at når man hverken spiser eller drikker i over 18 timer, så kan det jo ikke undgås, at det har en indvirkning på dagligdagen.

Hvad bygger du din bekymring på?

- Det er klart, at når man hverken har spist eller drukket i 18 timer, så er man jo ikke nær så produktiv. Man kan jo mærke det på kroppen, og derfor skal man da overveje som muslim, om det ville være en bedre ide at holde ferie, mens man faster.

- Man har selvfølgelig ret til at faste, man har ret til at tage de traditioner med sig, som ens religion nu en gang byder. Men det må også være sådan, at man indretter sig efter den hverdag, som alle vi andre også lever i.

Du siger selv, at det er en gammel tradition, og at det ikke er noget nyt, at troende muslimer dyrker ramadan. Hvorfor har de brug for denne opfordring fra din side?

- Når vi tænker på, hvor meget samfundet og verden har forandret sig på de 1400 år, der er gået, siden man begyndte med at praktisere faste, så tror jeg måske, tiden er kommet til, at man også som muslim overvejer, om man på en eller anden måde skulle prøve at indrette sig efter det moderne samfund og netop det samfund, som vi har.

Et ph.d-studie fra Københavns Universitet fra sidste år viser, at faste 14 timer om dagen faktisk ikke gør noget i forhold til koncentrationsevne og energiomsætning.

- Nu er det jo heller ikke 14 timer. Lige i dag er det jo over 18 timer, og det bliver jo længere, fordi dagene bliver længere og længere. Bare lige for en god ordens skyld.

Så risikerer du ikke at skyde gråspurve med kanoner her?

- Nej, det mener jeg sådan set ikke. Jeg mener, det er selvsagt, at når man faster – ikke i 14 timer, som jeg kan forstå det studie tager udgangspunkt i - men over 18 timer i øjeblikket, så er det vel og mærke lang tid uden hverken at spise eller drikke.

Blandt andet Arriva og en række tillidsfolk har været ude i dag og ryste på hovedet over din udmelding, fordi man ikke har nogen registrerede uheld på grund af træthed i forbindelse med fasten. Er du forud for din tid, eller hvorfor har vi brug for den her opfordring?

- Nu kan jeg faktisk se, at netop Arriva nævnte, at der var en del af deres muslimske ansatte, der også holder ferie i den her tid, så de, synes jeg, har gjort det helt rigtige med netop at holde ferie nu og så arbejde på andre tidspunkter.

- Det kunne for eksempel være, når kristne fejrer jul - der kunne muslimer passende arbejde, og så kan vi gøre det omvendt nu.

Men hvis den ordning allerede fungerer, hvorfor er der så brug for opmærksomhed omkring det?

- Nu er det jo langt fra alle muslimer, der holder ferie i deres fastetid. Men det var måske en god anledning til at afholde sin ferie nu, og der er ingen tvivl om, at man jo ikke er helt så frisk, når man hverken har spist eller drukket i over 18 timer.

Er det noget du er utryg over? Du befærder dig jo også i trafikken.

- Nu er det jo ikke kun trafikken, vi taler om. Vi taler jo om produktivitet i det hele taget og det, at man skal fungere i en helt almindelig dansk hverdag.

- Man må unægtelig sige, at verden har forandret sig noget igennem de 1400 år, hvor muslimer har praktiseret ramadanen. Derfor skulle man måske prøve at overveje, om man skulle indrette sig lidt anderledes.

Det er vel i sidste ende op til den enkelte at afgøre eller hvad?

- Men derfor kan jeg jo godt opfordre til det, og det er hermed gjort.

Se videoen herunder, som forklarer, hvorfor muslimer fejrer ramadan.

Facebook
Twitter