Støjberg med nyt parti: Det ved vi om politikken indtil videre

Der tegner sig allerede et billede af dele af et politisk program for Danmarksdemokraterne.

Inger Støjberg ville ikke sige meget, da pressen mødte hende på Folkemødet for en uge siden. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Der er efterhånden lidt at vælge i mellem, hvis man befinder sig på den blå side af dansk politik.

Og nu har tidligere udlændinge- og integrationsminister for Venstre Inger Støjberg så føjet endnu et parti til ligningen.

Partiet hedder Danmarksdemokraterne, og selvom vi endnu ikke har et partiprogram at læse os ind i, så har hun allerede løftet en smule af sløret for, hvilken politik vælgerne kan forvente af hendes parti.

For at få det grundlæggende på plads: Partiet er borgerligt, og det vil pege på en borgerlig statsminister. Det gør Inger Støjberg klart blandt andet i et interview med Avisen Danmark.

Ifølge DR's politiske analytiker Jens Ringberg, så skal partiet "mase sig ind i en blå blok, der i forvejen ser noget overbefolket ud, og hvor alle partier overlapper hinanden politisk."

Stram udlændingepolitik

Inger Støjberg forlader Eigtveds Pakhus efter domsafsigelse mandag den 13. december 2021. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Det giver anledning til at komme omkring udlændingepolitikken. Den skal være stram i Danmarksdemokraterne.

- Den stramme udlændingepolitik er det mindst overraskende ved partiet. Men jeg tror, man skal se det lidt bredere end bare et spørgsmål om strammere love og regler. Støjberg vil være ekstrem aktivt i værdidebatten om islam og integration, siger Jens Ringberg.

Og det var også en sag, der falder indenfor udlændingepolitikken, der blev kimen til hendes exit - først fra Venstre og sidenhen helt ud af Folketinget.

For lige lidt over et halvt år siden blev hun dømt i Rigsretten for at have givet en ulovlig instruks om at adskille asylpar. Hun fik 60 dages ubetinget fængsel, som hun afsonede i sit hjem med fodlænke.

Men rigsretssagen og den efterfølgende dom kommer næppe til at betyde noget for vælgerne, mener Jens Ringberg.

- Inger Støjbergs historisk hårde dom ved Rigsretten vil selvfølgelig blive diskuteret i en kommende valgkamp. Men mange vælgere vil være ligeglade med den.

'Danmark er større end København'

Der skal være mindre afstand mellem land og by, mener Inger Støjberg. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

- Ved siden af udlændingepolitikken bliver spørgsmålet om land og by eller provinsen og København den vigtigste vare på Danmarksdemokraternes hylde. Der er vældigt mange mennesker, der synes, at Hovedstaden bliver forkælet af politikerne på bekostning af resten af landet, siger Jens Ringberg.

Og til Avisen Danmark siger hun også, at spørgsmålet om land og by - udover udlændingepolitikken - er nummer ét for hende.

Ifølge Jens Ringberg er hendes parti det første, der så direkte appellerer til de vælgere, som deler opfattelsen af, at "Danmark er større end København", som Støjberg selv beskriver det i interviewet med Avisen Danmark.

Skifter kurs på spørgsmål om EU

Inger Støjberg har i sin tid været væsentligt mere EU-positiv, end hendes nye parti lægger op til. (Foto: François Lenoir © Scanpix Denmark)

Støjbergs gamle parti, Venstre, er kendt for at være ret begejstrede for EU. Men sådan bliver det absolut ikke i Danmarksdemokraterne - dog bliver det heller ikke en politik, der er decideret modstander af EU, som for eksempel Dansk Folkeparti vil det.

Politikken på området bliver blot, at der skal være "mindre EU".

Om det siger Jens Ringberg:

- Inger Støjberg kommer til at slås lidt for sin troværdighed i EU-politikken. Først var hun i mange år fremtrædende Venstre-politiker, men senest har hun anbefalet et nej ved folkeafstemningen for nylig. Danmarksdemokraternes politik bliver, at EU skal slankes – det vil mange være enige i, uanset om de er for eller imod EU.

Vil bevare Arne-pensionen

Statsminister Mette Frederiksen hilser på Arne, som hendes pensions-ordning er opkaldt efter. Den ordning vil Inger Støjberg ikke ændre på. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Hvis Danmarksdemokraterne kommer i Folketinget, vil de være det eneste parti på blå blok udover Dansk Folkeparti, som vil bevare Arne-pensionen.

Det vil ikke være et ultimativt krav, fortæller Støjberg til Avisen Danmark. Men hun kommer ikke til at lægge stemme til at afskaffe den heller. Noget, som resten af blå blok ellers har givet udtryk for, at de vil, hvis magten vender efter et kommende folketingsvalg.

- Selv om Danmarksdemokraterne er et borgerligt parti, så er der også dele af S-regeringens politik, som man vil støtte – ikke mindst Mette Frederiksens prestigeprojekt, Arnepensionen. Det viser, at partiet vil stå frit og ikke tages for givet af de andre blå partier, siger Jens Ringberg.

Selvom Danmarksdemokraterne ikke vil tages for givet, er de ikke et protestparti, har Inger Støjberg allerede sagt.

Men Jens Ringberg ser altså stadig elementer af protest i partiet.- På én måde er der et element af protestparti over Danmarksdemokraterne – protest over Københavns dominans over resten af landet. Men man skal lægge mærke til, at partiet i det daglige på Christiansborg vil gå ind i alle forhandlinger og være parat til kompromisser ifølge Støjberg, siger Ringberg.