Støjberg om børns massive mistrivsel på Sjælsmark: 'Forældrene tager dem som gidsler'

Rammerne på Udrejsecenter Sjælsmark er fine, siger udlændingeministeren.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) ser trods rapport om mistrivsel ikke umiddelbart nogen grund til at ændre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Den markante mistrivsel blandt børn på Udrejsecenter Sjælsmark får udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til at kaste sig over forældrene.

De tager deres børn som gidsler ved at blive boende på centeret frem for at rejse tilbage til deres hjemland, sådan som de danske myndigheder har besluttet, lyder det i kølvandet på offentliggørelse af en rapport fra Røde Kors.

Den viser, at seks ud af ti børn på Udrejsecenter Sjælsmark har alvorlige symptomer på psykiske lidelser.

- Der er ingen tvivl om, at det ikke er nemt at være barn på Sjælsmark. Når det er sagt, så er det i meget høj grad, fordi deres forældre har valgt at sætte sig ud over myndighedernes anvisninger om, at de skal rejse hjem.

- Så forældrene har bragt deres børn i den her situation. De tager reelt deres børn som gidsler. Det åg kan vi ikke tage af børnenes skuldre, siger Inger Støjberg.

Hun står fuldt inde for forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, som ifølge Folketingets Ombudsmand ikke er i strid med internationale konventioner.

Så du vil ikke gøre noget for at forbedre forholdene?

- Nu kigger vi Røde Kors' rapport igennem. Men vi kan ikke ændre på, at de her børn har forældre, der har bragt dem i den her situation. Så kan vi prøve at overtale forældrene til at forlade landet, for de har ikke ret til at være her, siger Inger Støjberg.

Hun bakkes op af Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Det er bestemt ikke rar læsning. Og der er ingen grund til at lægge skjul på, at det ikke er optimalt sted at vokse op som barn. Men vi kan godt være forholdene bekendt, for det er tænkt som en midlertidig foranstaltning.

- Man skal jo huske på, at det er forældre, der vælger ikke at følge myndighedernes afgørelse, og som har et kæmpe medansvar, at børnene er placeret i den her position, siger han.

Krav om forbedringer

Udrejsecenter Sjælsmark er der både vuggestuetilbud for børn med særlige behov, børnehave og fritidsklub for børn i skolealderen. Derudover er der to legepladser, fodboldbane, basketballbane og gymnastiksal opført eller på vej til at blive det.

Børn i skolealderen bliver undervist på en særlig asylskole.

Familierne skal som hovedregel spise i centrets cafeteria, som er åben i halvanden time tre gange dagligt. Deres typiske bolig på centeret består af to sammenhængende værelser indrettet med køjesenge. To familier deler badeværelser, og der er toilet på gangen.

I oppositionsblokken har flere partier igennem længere tid krævet forbedrede forhold for børnene på Udrejse Sjælsmark. Og rapporten fra Røde Kors får kun De Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, til at forstærke sine krav.

- Jeg vil helst have, at familierne bor uden for Sjælsmark. Der kommer et valg om lidt, og det er helt afgørende for os, at hvis der kommer et nyt flertal, så er vores krav til en statsminister, at de børn og familier skal bo væk fra Sjælsmark. Det gjorde de i sidste regeringsperiode, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen henviser til, at det tidligere har været muligt for afviste børnefamilier at flytte ud af udrejsecentrene.

EL: Skræmmende, skræmmende

Hun medgiver, at det bedste ville være, hvis familierne rejste ud af Danmark.

- Men nogen kan ikke, fordi deres hjemland ikke vil tage imod dem, og nogle vil ikke. Men vi kan ikke bruge børn i sådan et politisk spil. De er børn, og de nedbrydes nu, siger den radikale ordfører.

Det er i flere omgange dokumenteret, at børn på Udrejsecenter Sjælsmark mistrives. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

I Enhedslisten er udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen enig i, at børnene skal ud af centrene hurtigst muligt.

- Nu har vi massiv dokumentation for, at børnene i Sjælsmark grundlæggende mistrives. Det er skræmmende, skræmmende tal fra Røde Kors. Det kan ikke være rigtigt, at der er børn i Danmark, der lever på den her måde.

- Og der er absolut ingen dokumentation for, at det får forældrene til at rejse ud, som jo ellers er Inger Støjberg og Dansk Folkepartis formål med at placere børnefamilierne i den her situation. Børnene skal ud af centrene, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

For en måned siden viste en opgørelse, at antallet af børn, der er indkvarteret i Udrejsecenter Sjælsmark, næsten er fordoblet på under halvandet år.

10. februar i år var der indkvarteret 125 børn under 18 år i centeret. Af dem havde flere end en tredjedel været der i mindst et år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter