Støjberg om bolig-pressede kontanthjælpsmodtagere: De har haft tid til at finde en billigere bolig

Ifølge boligministeren er der cirka 850.000 boliger, som er billige nok til, at kontanthjælpsmodtagere kan betale for dem.

Man har haft tid til at forberede sig på kontanthjælpsloftet, og man har haft tid til at kigge sig omkring efter en ny bolig, som er billigere, siger boligminister Inger Støjberg (V). (Foto: Ólafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det kan ikke være kommet som en overraskelse for nogen, at regeringens kontanthjælpsloft trådte i kraft den 1. oktober i år.

Derfor har landets omtrent 33.000 kontanthjælpsmodtagere også haft tid til at vænne sig til de nye forhold, hvor de får færre penge i støtte fra staten.

Det sagde boligminister Inger Støjberg (V) mandag aften i et interview i TV Avisen 21.30, efter en ny rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt flere af landets største almene boligselskaber, har vist, at 13 procent flere end normalt ikke har betalt deres husleje, efter kontanthjælpsloftet trådte i kraft.

- Hvis man er enlig forsørger og har et barn, så får man udbetalt 14.500 kroner efter skat med kontanthjælpsloftet. Det er ikke mange penge at gøre godt med. Men man har haft tid til at forberede sig på kontanthjælpsloftet, og man har haft tid til at kigge sig omkring efter en ny bolig, som er billigere. Eller få sig et arbejde, og det er det allervigtigste, siger ministeren.

14 almene boligselskaber, der til sammen står for udlejning af cirka 260.000 boliger, har svaret på rundspørgen.

Ifølge Bent Madsen, der er direktør for de almene boligselskabers interesseorganisation, BL, er det kontanthjælpsloftets skyld, at flere har svært ved at betale huslejen.

- Vi havde ventet en effekt af kontanthjælpsloftet, men det er bekymrende, at vi ser en så stor stigning allerede nu, udtaler han til DR Nyheder.

Ifølge boligministeren er der cirka 850.000 boliger rundt om i landet, som koster omkring 7.000 kroner om måneden i husleje. En leje, som man ifølge Inger Støjberg kan betale, hvis man er på kontanthjælp.

- Så der er billigere boliger, understreger hun.

Hun påpeger samtidig, at man kun er på kontanthjælp, hvis man er vurderet egnet til at arbejde. Ellers skal man på eksempelvis førtidspension eller i et fleksjob.

Men Inger Støjberg, hvordan sikrer vi, at der ikke pludselig er familier med børn, som ender på gaden?

- Det sikrer vi ved, at så mange som overhovedet muligt kommer i arbejde. Det skal være endemålet. Hvis man kan arbejde, skal man på arbejde, og man er kun på kontanthjælp, hvis man kan komme ud på arbejdsmarkedet. Så er jeg helt med på, at der er en periode i ens liv, hvor man ikke kan arbejde, og derfor godt kan være på kontanthjælp, siger hun og fortsætter:

- Men det nytter ikke noget at have et system, hvor det ikke kan betale sig at arbejde.

Se hele interviewet med Inger Støjberg fra TV Avisen:

Sådan har vi gjort:

  • DR Nyheder har kontaktet de 20 største almene boligorganisationer og administrationsselskaber (ifølge BL) i Danmark.

  • 14 selskaber, der tilsammen står for udlejning af ca. 266.000 almene boliger eller halvdelen af alle almene boliger i Danmark, har svaret.

  • De 14 selskaber har udsendt 6132 rykkere i oktober måned. Gennemsnittet for månederne oktober 2015 til og med september 2016 er på 5433. Det er en stigning på 13 procent.

  • Boligkontoret Danmark, Domea.dk, DAB, Lejerbo, FSB, Boligforeningen 3B, Boligselskabet Sjælland, Fyens Almennyttige Boligselskab, Himmerland Boligforening, Boliggården i Helsingør, Boligkontoret Aarhus, AAB Aarhus, VIBO og FA09 har alle svaret på DR Nyheders henvendelse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk