Støjberg om grænsekontrol: Det er intet 'quick fix'

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) spår, at grænsekontrollen kommer til at vare i mere end de 10 dage, regeringen i første omgang har planlagt.

- Det er et scenarie, at man kunne tænke sig at fjerne grænsekontrollen. Det tror jeg nu ikke kommer til at ske i løbet af 10 dage, det må jeg ærligt sige, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Meget tyder på, at regeringens beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol mod Tyskland medfører et stigende antal asylansøgere i Danmark.

Sådan lyder i hvert fald den foreløbige konklusion fra justitsminister Søren Pind (V) på baggrund af et indrejsetal på 159 efter et døgns kontrol - af dem søgte 75 asyl her i landet.

Stigningen strider imod regeringens ambition om at begrænse tilstrømningen af asylansøger, men ifølge udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) findes der ikke nogen lette løsninger i øjeblikket.

- Vi har hele tiden sagt, at hvis man indfører midlertidig grænsekontrol, kan det medføre flere asylansøgere. Det har vi diskuteret meget frem og tilbage i Folketinget. Så det vil ikke komme bag på mig, hvis det medfører flere asylansøgere, siger hun:

- Det skal man så hele tiden opveje mod, at vi vil sikre, at der er ro og orden, så der ikke kommer en stor ophobning af migranter og asylansøgere, som egentlig ønsker at komme videre til Sverige eller Norge eller Finland. Derfor er det ikke et quick fix. Der findes ingen lette løsninger her, siger Inger Støjberg.

En afvejning af mange ting

Søren Pind siger, grænsekontrol medfører en stigning i antallet af asylansøgere. Er du enig?

- Det kan godt være, at Pind får ret, men jeg vil gerne se det over en længere periode. Og når han kan få ret, så er det, fordi at der er en vis sandsynlighed for, at når man indfører grænsekontrol, så vil det betyde flere asylansøgere.

Er det så ikke et problem, at I har indført det?

- Man skal hele tiden holde det op imod, at vi kan komme i en situation, hvor vi ser en meget stor ophobning af asylansøgere og migranter, som reelt set ønsker at komme videre til Sverige, Norge eller Finland, men som ikke kan komme det, fordi svenskerne har indført grænsekontrol og transportøransvar. Det er hele tiden den afvejning, vi skal gøre som regering.

Grænsekontrollen er sat til at løbe i 10 dage. Hvad er regeringens målsætning for de tal, vi skal se, når den periode er gået?

- Man kan ikke bare sætte et parameter op og sige, at det er ét tal, der kommer til at afgøre det. Det er en afvejning af rigtig mange ting. Det er både udviklingen omkring Øresunds-regionen, og det er også et spørgsmål om, hvor mange der er reelt set kommer til Danmark, og hvor de vil hen.

Forventer kontrol mere end 10 dage

Men hvis du tager gårsdagens tal på 75 asylansøgere og ganger med 10, så har du 750 på 10 dage. Vil det være tilfredsstillende?

- Man kan ikke sætte det op på antallet af asylansøgere. Vi har hele tiden sagt, at når man indfører grænsekontrol, så kan det medføre flere asylansøgere til Danmark. Men der er mange scenarier i det her. Der er både det scenarie, at man kunne tænke sig at fjerne grænsekontrollen. Det tror jeg nu ikke kommer til at ske i løbet af 10 dage, det må jeg ærligt sige.

- Men vi kan også komme i en situation, hvor vi er nødt til at skrue op og skalere grænsekontrollen op, så flere bliver tjekket end nu. Og sidste instans, hvis det virkelig presser sig på, og det virkelig bliver en svært håndterbar situation, kan vi også komme i den situation, hvor vi også skal indføre transportøransvar. Så der er mange scenarier i spil og vi er klar på alle situationer.

Men hvor er det, du har fået øje på en trussel mod den offentlige orden, der berettiger en grænsekontrol?

- Når jeg mener, det er berettiget, og det mener EU-Kommissionen i øvrigt også, er det fordi, at billedet hurtigt kan ændre sig, når svenskerne nu har indført deres transportøransvar. Faren er jo, at hvis ikke vi havde grænsekontrol som nu, men at svenskerne har deres transportøransvar og grænsekontrol, at vi pludselig kan se en meget stor ophobning af migranter og asylansøgere i Danmark, som ikke ønsker at opholde sig her og dermed bliver illegale. Det kan skabe uro og uorden, og det er derfor, vi har indført det.

Men der har ikke været tilfælde af offentlig uorden endnu?

- Nej, men regeringens opgave er at føre en politik, der gør, at vi sørger for, at der ikke skal være uro og uorden i Danmark. Det må dog være målet for alle. Og så nytter det ikke at komme på baghånd og først indføre for eksempel grænsekontrol, når skaden er sket.

Inger Støjberg mødes i morgen med EU's kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, Sveriges migrationsminister Morgan Johansson og Tysklands Tyskland viceindenrigsminister, Ole Schröder, i Bruxelles for at drøfte flygtningekrisen og Schengen-samarbejdet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter