Støjberg om indgreb mod mindreårige brude: Ja, det er voldsomt

Mindreårige asylansøgere må stadig gerne se deres ægtefæller over 18 år, men de må ikke sove sammen.

Brude under 18 år må ikke længere bo sammen med deres ægtefæller på de danske asylcentre. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Mindreårige brude på de danske asylcentre må ikke længere bo sammen med deres ægtefæller over 18 år.

Det meddeler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at en såkaldt hastehøring har vist, at der i øjeblikket er 27 tilfælde på landets asylcentre, hvor mindreårige har en ægtefælle på det samme eller et andet asylcenter.

Inger Støjberg erkender selv, at det er et hårdt indgreb i de pågældende asylansøgeres liv.

- Ja, det er et voldsomt indgreb, men jeg vil ikke se tvang i asylsystemet, og så længe man er på et asylcenter, så er det altså os, der bestemmer, siger Inger Støjberg.

De berørte ægtepar må fortsat have kontakt med hinanden, men må ikke længere sove sammen, og de bliver skilt ad og placeret på forskellige asylcentre.

- De skal splittes ad, for jeg vil ikke acceptere, at der i mit system kan være eksempler på tvang. Så længe man er i selve asylsystemet og ikke har fået afgjort sin sag, så kan man ikke komme til at bo sammen. Det kan for eksempel være, hvis vi tager en 14-årig pige og en 28-årig mand, som vi har set et konkret eksempel på. Men det kan også være, hvis du har en 16-årig pige og en 20-årig mand. Så kan de ikke komme til at bo sammen, siger Inger Støjberg.

Ingen dispensationer

Heller ikke i de tilfælde, hvor en mindreårig kvinde eksempelvis har børn med en mand over 18, kan der blive tale om nogen former for dispensation.

- Det kan godt være, at børnene har vænnet sig til, at deres far er noget ældre end deres mor. Men for mig er det helt principielt afgørende, at vi ikke vil se barnebrude i Danmark, og så må man vente, til man bliver 18 år med at bo sammen.

- Men jeg vil ikke forhindre faren i at se barnet, siger Inger Støjberg.

Inger Støjberg redegør ikke for, hvordan det danske asylsystem kan vide sig sikker på, at der er tale om tvang, når en kvinde under 18 er gift med en mand over 18 år.

Men selv hvis der er tale om et frivilligt ægteskab, er der ikke noget at rafle om, siger ministeren.

- Vi har det jo sådan i Danmark, at man ikke bare umiddelbart kan flytte sammen. Så har man jo sine forældres accept af det, hvis man er under 18. Og så længe man er i det her system, så er det altså os, der bestemmer, og jeg mener, det er meget afgørende, at vi sender et helt utvetydigt signal om, at vi i Danmark ikke accepteret nogen former for tvang. Selvfølgelig heller ikke, når det gælder de her barnebrude.

- Når man er her, kan man jo ikke få forældrenes accept, hvis man er kommet alene, og derfor er det os, der bestemmer reglerne, siger Inger Støjberg.