Støjberg om muligt konventionsbrud: Der er en 'proces-risiko' i det her

Udlændingeministeren vil ikke svare klart på, om hun er blevet advaret om, at stramninger bryder konventioner.

Regeringen forhandler i øjeblikket om deres asyl- og udlændingepolitiske initiativer. Forhandlingerne går blandt andet på at hæve ventetiden på familiesammenføring fra et til tre år for visse grupper af flygtninge. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

Regeringens markante forslag om at lade visse grupper af flygtninge vente helt op til tre år på at få familiesammenføring går helt til kanten af, hvad de internationale konventioner tillader.

Det erkender udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efter dagens asylforhandlinger, der ikke mundede ud i en aftale.

- Det er klart, at vi går til kanten, men det er vi også villige til, siger hun.

På et spørgsmål fra presseflokken i Finansministeriet om, hvorvidt embedsmænd har advaret Inger Støjberg om, at man går for langt i forhold til konventionerne ved at lade flygtninge vente op til tre år på familiesammenføring, svarer ministeren, at der er "en proces-risiko".

- Her er en proces-risiko, men den er jeg villig til at løbe.

Ministeren svarer imidlertid ikke klart på, hvad den såkaldte proces-risiko består af, eller om hun har fået advarsler fra sit embedsværk.

Hvad vil proces-risiko sige?

- Det vil sige, at der er en mulighed for, at nogen vil stille spørgsmål ved det, men jeg mener, at det holder sig indenfor, siger Inger Støjberg.

Men har nogen embedsmænd advaret om den stramning?

- Jeg ved, at der er en proces-risiko i det her, men jeg er villig til at løbe den risiko, fordi det er så afgørende, at vi får strammet op omkring familiesammenføring.

Har nogen påpeget, at I går for langt?

- Jeg vurderer, at vi står på kanten.

Men embedsmændenes vurdering?

- Ja, men hvad der foregår internt i ministerierne, det tror jeg, at vi lader blive internt i ministerierne.