Støjberg: Politiet kan sagtens vurdere om flygtningenes smykker er 1.000 eller 20.000 kr. værd

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser kritikken fra Politiforbundet, der ikke mener, at danske betjente er i stand til at vurdere værdien af de smykker, som flygtninge måtte have med til Danmark.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) går nu i rette med Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, der ikke mener, at danske betjente kan vurdere værdien af eksempelvis flygtninges tøj eller smykker.

Om en ring eller en halskæde har en værdi af 1.000, 5.000 eller 10.000 kroner, er ikke muligt at vurdere, lyder det fra Oxfeldt.

Men det er Inger Støjberg altså ikke enig i.

- Jeg tror godt, de fleste kan vurdere, om noget er 1.000 kroner værd eller 20.000 kroner værd, men hvis man er i tvivl, kan man enten få smykket vurderet, eller også kan man lade være at konfiskere det.

Så hvis den pågældende politimand er i tvivl, hvad skal vedkommende så gøre?

- Man vil typisk tale med den pågældende og så vurdere smykket, og kan man ikke lige gøre det på stående fod, kan det jo enten være, man kan spørge nogen til råds, eller også hvis man vurderer, det er lige på kanten, vil man i de fleste tilfælde sige: Så behold det.

Skal der et vurderingsfirma ind over?

- Hvis vi står med meget kostbare smykker, så vil man typisk have et vurderingsfirma inde over, men det her handler om helt generelle principper i Danmark. At hvis man kan forsørge sig selv, så skal man det. Og det gælder også for de flygtninge, der kommer hertil.

Og det betyder, at politiet skal gøre hvad?

- Politiet skal se, om man for eksempel medbringer større pengebeløb. Gør man det, skal selv betale for opholdet på asylcentret, så længe man kan. Det er vigtigt at sige, hvis man kommer hertil med en vielsesring, så tager vi ikke den. Det sagde jeg også, da vi fremlagde forslaget.

Så snittet er, at hvis det er arvestykker, kan flygtningene få lov at beholde dem?

- Hvis det har en affektionsværdi er det klart, at det skal indgå i betragtningen. Og det er jo helt logisk, for hvis det er det sidste, man har fået fra eksempelvis sin far eller kone, så tager vi ikke det.

Hvad afgør, om det har affektionsværdi?

- Det vil jo være en samtale med den pågældende asylansøger og en logisk betragtning.

Så asylansøgere skal bare sige, at det har affektionsværdi og så bliver det ikke taget fra en?

- Det er jo sådan, som det allerede er i dag, at man har masser af samtaler med asylansøgere. I dag kigger man jo typisk også efter, om der ligger rejsedokumenter, der kan dokumentere, hvilken rejserute, man har benyttet til Danmark og alt muligt andet. Og nu skal man så for eksempel også kigge efter, om der er større kontantbeløb.

Og asylansøgeren skal så bare sige, at det har affektionsværdi, og så bliver det ikke taget?

- Det er klart, at man jo skal tale sandt, men det går jeg da ud fra, at folk gør. Man har en samtale med blandt andet politiet, og det er jo sådan, at når politiet spørger en om for eksempel, hvor man har nogle penge fra, eller står med et smykke af meget høj værdi, så skal man tale sandt.