Støjberg: Prisen på færgen væk fra udrejse-ø skal være så høj som konventionerne tillader

Beboerne på nyt udrejsecenter får mulighed for at besøge Sjælland ”engang imellem”.

Færgen Ulvsund fragter medarbejdere frem og tilbage mellem Lindholm og Kalvehave i dag. I fremtiden kan den ende som færge for afviste asylansøgere, der får hjemme på øen. (Foto: © Søren Steffen, Scanpix)

Så dyrt som muligt og så sjældent som muligt.

Det er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ambition til den færgedrift, der skal være til og fra øen Lindholm i Stege Bugt.

En ø der siden præsentationen af regeringen og Dansk Folkepartis finanslov, er blevet gjort landskendt. Her skal udviste, kriminelle udlændinge nemlig bo på et nyt udrejsecenter, indtil de kan sendes ud af landet. Eneste mulighed for at rejse væk fra øen er med færgedriften, som Inger Støjberg gerne ser bliver en pebret affære.

- Vi vil sætte færgeprisen så højt, at man ikke bare kan sejle frem og tilbage dagen lang, men det skal selvfølgelig også være sådan, at de har muligheden for at komme over engang imellem, siger hun i P1programmet ’Ring til Regeringen,’ som blev sendt i går.

Har gravet sig ned i juridiske spørgsmål

De personer, der får hjemadresse på Lindholm, får typisk udbetalt godt 31 kroner om dagen i lommepenge, såfremt de overholder en række regler, ligesom de får stillet gratis mad til rådighed.

Inger Støjberg forklarer, at hendes folk i ministeriet har brugt noget tid ”på at grave sig ned i juraen.”. Færgen til og fra øen kommer til at sejle med så få afgange, som konventionerne tillader.

- Det er selvfølgelig et klart, juridisk spørgsmål. Men den kommer til at sejle så lidt som overhovedet muligt, siger hun.

Færgen vil dog hverken sejle aften eller nat, fordi ” for man skal jo netop opholde sig på øen om natten”.

Så det du siger er, at det er vigtigt de har så få penge som muligt og færgebilletten skal være så dyr, at deres mulighed for at transportere sig til og fra øen er så lille som overhovedet mulig?

- Det er klart mit udgangspunkt, men det skal jo overholde konventionerne.

Øen Lindholm ligger i Stege Bugt mellem Møn og Sydsjælland.

Besluttet på 22 dage

Udlændinge- og integrationsministerens tanker for færgedriften kommer efter at Dansk Folkeparti på den første decemberdag varslede, at de vil have regeringen til at gå lige til grænsen. Det sagde udlændingeordfører Martin Henriksen til TV2.dk.

- Vi kommer til at minimere antallet af færgeafgange så meget som overhovedet muligt. Vi kommer til at gøre det så bøvlet og så dyrt som overhovedet muligt, sagde han.

Beslutningen om at bygge et udrejsecenter på Lindholm, skønnes at koste i omegnen af 750 millioner kroner. Ideen kom på bordet i finanslovsforhandlingerne, skriver Berlingske – 22 dage senere var det nye udrejsecenter en realitet.

Øen Lindholm i Stege Bugt, fotograferet fra luften den 6. april 2017. (Foto: © Styrelsen for Dataforsyning og E, Scanpix)

Lige nu er Øen Lindholm i Stege Bugt lukket land for uvedkommende. Staten ejer øen, hvor DTU Veterinærinstituttet forsker i virussygdomme. DTU rykker efter planen ud af øen næste år.