Støjberg skifter forklaring om grønt lys fra embedsmænd til ulovlig ordre

Ny byge af spørgsmål på vej fra rød blok til integrationsminister Inger Støjberg.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er torsdag den 1. juni 2017, kaldt i samråd om beslutningen om undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har ændret forklaring på et helt centralt punkt i sagen om den ulovlige instruks om ikke at lade mindreårige asylansøgere bo sammen med deres ældre ægtefæller.

Tidligere har det lydt fra ministeren, at instruksen blev vurderet lovlig, inden den blev sendt ud, men på gårsdagens samråd var der pludselig en anden forklaring fra ministeren.

Her lod Inger Støjberg forstå, at det slet ikke blev vurderet, om indholdet af den pressemeddelelse, der blev sendt ud den 10. februar sidste år, var lovlig.

- Der forelå jo ikke en vurdering af, om pressemeddelelsen i sin ordlyd var ulovlig. Det gjorde der ikke, fordi det var en pressemeddelelse, sagde Inger Støjberg.

I et interview med DR Nyheder den 21. maj gav ministeren ellers udtryk for det stik modsatte, nemlig at der var grønt lys fra ministeriets embedsmænd, da pressemeddelelsen blev sendt ud – også selvom Inger Støjberg havde fjernet en afgørende passage om, at alle par skal have en individuel vurdering af deres sag.

- Selv om jeg fjerner den linje, så er det stadigvæk sådan, at da vi sender pressemeddelelsen ud, så er vi af den overbevisning i ministeriet og det er jeg selvfølgelig også, at det er lovmedholdeligt, sagde Inger Støjberg den 21. maj til DR Nyheder.

Så du har ikke fået at vide, inden I sender den ud, at det er ulovligt?

- Nej, jeg har med sikkerhed ikke fået at vide, at det der bliver sendt ud, det er ulovligt. Og det er helt sikkert, at man også i ministeriet mener, at det er lovmedholdeligt, sagde Støjberg for 12 dage siden.

Den stiftende forklaring vækker hård kritik fra oppositionen, der i går under et næsten fem timer langt samråd forsøgte at få svar på, om Inger Støjberg var klar over, at instruksen om at adskille unge asylpar var ulovlig.

- Begge dele kan simpelthen ikke være sandt, siger Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

- Så enten har hun løjet over for Danmarks Radio for tolv dage siden, eller også løj hun over for Folketinget i går, siger hun.

Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen giver de modstridende forklaringer anledning til flere spørgsmål.

- Det her tyder jo fuldstændig entydigt på, at der er et eller andet helt galt, når hun på den måde taler sort og finder på nye forklaringer og siger det ene den ene dag og det anden den dag. Jeg må sige, at man kan næsten ikke længere være i tvivl om, at Inger Støjberg godt vidste, at det ville være ulovligt at tvangsadskille alle de her par uden at lave en individuel vurdering først.

Socialdemokraternes Mattias Tesfaye, der er medlem af Udlændingeudvalget, tror ikke på nogen af forklaringerne.

- Hvis man går og opdigter historier, så bliver det til sidst svært at holde styr på sandheden, og det er jo den situation, vi står i nu, siger han, der kalder sagen grotesk.

- Det er meget alvorligt, at vi har en minister, som fortæller Folketinget og befolkningen en ting og agerer på en anden og når hun så kommer i problemer, finder hun på en helt ny historie.

Inger Støjberg selv ønsker i dag ikke at stille op til interview, men de Konservatives udlændingeordfører Naser Khader ser ikke noget problem, sålænge Inger Støjberg ikke bevidst har handlet ulovligt.

- Det, jeg har fået at vide, det er, at der har været stor diskussion internt i ministeriet mellem ministeren og embedsmændene. Ministeren har udfordret embedsmændene og det mener jeg er fair nok, siger Naser Khader.