Støjberg spøger i kulissen, mens mulig ny DF-duo lægger afstand til Thulesen Dahls politik

I januar finder vi ud af, hvem der bliver DF's næste formand.

(© DR GRAFIK/Nathalie Nystad)

Det er svært at finde et medlem af Dansk Folkeparti, der ikke bryder sig om løsgængeren Inger Støjberg.

Sådan lyder det fra Pia Glud Munksgaard, der er politisk analytiker i DR Nyheder.

Morten Messerschmidt og europaparlamentariker Peter Kofod meldte sig i går officielt ind i formandskampen i Dansk Folkeparti, og indtil videre er der ingen udfordrere til duoen.

Men hvis det skulle vise sig, at Inger Støjberg melder sig ind i partiet og vil gå efter en prominent post, kommer de to til at vige pladsen.

- Det kan jo måske for nogen virke lidt uambitiøst, at man ikke tror nok på sit eget projekt til, at man vil gå efter det, uanset hvem der stiller op. Men det skal nok også ses som en erkendelse af, at Inger Støjberg kan være en, der virkelig kan samle Dansk Folkeparti.

Peter Kofod. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

- Der er rigtig mange DF'ere, der har et ønske om, at hun kommer ind i partiet og får en central placering, og der har de altså erkendt, at hvis hun melder sig som formand, vil der ikke blive et kampvalg imod hende, siger Pia Gld Munksgaard.

Inger Støjberg har sagt, at hun først vil udtale sig om sin fremtid, når der er en afgørelse i rigsretssagen mod hende. Den kommer den 13. december.

Et makkerpar stiller op

Morten Messerschmidt afventer, at retssagen imod ham for dokumentfalsk og svindel med EU-midler skal igennem landsretten, og med sit formandskandidatur slår han fast at skulle udfaldet af ankesagen gøre, at han ikke kan fortsætte som formand for partiet, så tager Peter Kofod over.

- Det siger jo noget om situationen i Dansk Folkeparti, at man bliver nødt til at stille op som et makkerpar, fordi den, der gerne vil være formand, har en sag hængende over hovedet og måske ikke kan blive formand alligevel. De har så forsøgt at lave det her makkerpar for at sikre sig, at hvis det skulle komme så vidt, at man på et tidspunkt ikke kan være formand, så er der sikret en arvefølger, siger Pia Glud Munksgaard.

I byretten lød dommen på seks måneders betinget fængsel, og hvad der konkret skal ske i landsretten for, at Messerschmidt kan forblive formand, hvis han bliver valgt, vil han ikke konkret tage stilling til, forklarede han i aftes til DR.

Hør Morten Messerschmidt fortælle om, hvorfor han stiller op her:

Konturerne til en ny linje

I et fælles interview med Berlingske peger Morten Messerschmidt og Peter Kofod på en række politiske områder, hvor man vil forsøge at gå en anden vej end den afgående formand, Kristian Thulesen Dahl. Det gælder både i forhold til topskatten, og at partiet skal gå i regering, hvis muligheden opstår.

- Med et nyt formandskab vil de gerne lave deres eget projekt, og det er det, man forsøger at tegne konturerne af her. Det gav voldsom kritik i kølvandet på valget i 2015, hvor DF valgte ikke at gå i regering, ligesom det meget tætte samarbejde med Socialdemokratiet i manges øjne gik for vidt. Her siger de to, at den vej skal partiet ikke gå i fremtiden.

Pia Glud Munksgaard er politisk analytiker i DR Nyheder.

Efter en stor mandatnedgang ved kommunalvalget meddelte Kristian Thulesen Dahl, at han ville anmode om, at der blev afholdt et ekstraordinært årsmøde med henblik på at finde en ny formand i partiet.

Spørger Martin Henriksen i kulissen?

I lang tid har partiet været plaget af store interne stridigheder, som også af flere omgange har fundet vej til offentligheden. Blandt andet har tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen ytret sig kritisk om ledelsen af partiet.

Men Pia Glud Munksgaard understreger, at Henriksen fortsat er en profil i Dansk Folkeparti.

- Det ligger ham frit for at stille op, og vi så på årsmødet, at han har en stjerne i partiet. Han blev valgt til hovedbestyrelsen, men om det gør, at han vil stille op til formandsposten op, vil tiden vise.

Der skal være årsmøde i Dansk Folkeparti 23. januar. Her skal medlemmerne tage stilling til, hvem der skal være partiets næste formand.

FacebookTwitter