Støjberg står fast efter kritik fra partifæller: Ramadanen giver problemer på arbejdspladser

Venstre-folk tager afstand fra Støjbergs opfordring til, at muslimer holder ferie, hvis de faster under ramadanen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har vakt opsigt med sin opfordring til muslimer om at holde ferie, hvis de faster under ramadanen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) trækker nok engang overskrifter verden over og deler vandene i sin egen folketingsgruppe. Denne gang med en opfordring om, at muslimer skal afholde ferie, hvis de faster under ramadanen.

Ministeren påpeger imidlertid et ikke-eksisterende problem, lyder den interne kritik i Venstre. Men partifællernes argumenter preller tilsyneladende af på Støjberg:

- Der er ingen tvivl om, at hvis man ikke spiser og drikker i over 18 timer, så vil det jo have en betydning.

- Ikke nok med, at du har over 18 timer, hvor du hverken spiser eller drikker, du vender også dit døgn på hovedet, fordi du typisk vil holde dig vågen, til du må få dit sidste måltid lidt i klokken 3 om morgenen, siger Inger Støjberg.

Men du kan ikke give nogen eksempler på, at det rent faktisk har været et problem?

- Jamen, jeg vil da opfordre dig til at prøve det selv. Så tror jeg da nok, at du vil kunne mærke det. Og i øvrigt vil jeg sige, at jeg faktisk får ret mange henvendelser fra folk i de her dage, der netop siger, at det er da et problem.

Hvad er det for nogle problemer?

- Det er folk, der henvender sig til mig helt privat og siger, at de har arbejdet sammen med muslimer, der holder ramadan, og at man tydeligt kan se, at det er svært. Og det er da fuldstændig logisk, at hvis man ikke spiser eller drikker i 18 timer og så skal holde sig vågen om natten, så kan det være en lillebitte smule svært at få sin hverdag til at fungere fuldstændig optimalt, siger Inger Støjberg.

- Jeg opfordrer sådan set bare til, at når man nu lever i et kristent samfund som vores, der jo ikke gearer ned i ramadan-måneden, at man så selv som muslim indretter sig efter, at man nu lever i et højproduktivt kristent samfund. Derfor kunne man med fordel holde ferie, afspadsere eller bytte nogle vagter – som vi også har hørt, at en del muslimer gør i Arriva.

Arriva: De facto ikke et problem

Netop busselskabet Arriva, der har mange muslimer ansat, slog i går fast over for BT, at ramadanen hverken har ført til uheld, ulykker eller chauffører, der er blevet dårlige.

- Så det er de facto ikke et problem for os, sagde pressechef Pia Hammershøy Splittorff til avisen.

En del af de chauffører, der faster under ramadanen, bytter vagter med ikke-muslimske chauffører, der omvendt gerne vil holde fri i juletiden.

Og det er netop sådan en løsning, Støjberg opfordrer til, uddyber hun:

- Jeg har hele tiden holdt fast i, at der skal jo ikke være lovgivning. Det er en ren og skær opfordring til de muslimer, der lever i Danmark, og som ønsker at holde ramadan.

Kritik fra partifæller

Det var Venstres finansordfører, Jacob Jensen, der i går indledte den interne kritik af Støjbergs melding. Han efterlyser dokumentation på, at der sker ulykker på arbejdspladser som følge af fastende muslimske medarbejdere.

- Tror vist det er noget med at påpege et teoretisk problem, som tilsyneladende er ikke-eksisterende, i hvert fald hvis man skal tro Arriva.

- Her finder man praktiske løsninger blandt medarbejderne uden politisk indblanding. Måske vi politikere skulle koncentrere os om at løse de virkelige problemer først, skrev Jacob Jensen i går på Facebook.

I dag tilslutter to andre Venstre-folk sig kritikken.

- Jeg tror måske, min partifælle Inger Støjberg trænger til en lille ferie. Som liberale kan vi ikke lide at diktere, hvad andre skal gøre. Ligesom vi heller ikke bryder os om at få dikteret, hvad vi skal gøre, skriver tidligere V-folketingsmedlem Fatma Øktem på Twitter.

Ligestillingsordfører Martin Geertsen (V) mener heller ikke, politikerne skal blande sig i ramadanen:

- Jeg synes personligt ikke, at ramadanen er et politisk problem. Højest et problem for den enkelte arbejdsplads. Omvendt er der jo forskellige holdninger til den slags - også i Venstre. Jeg kunne derfor aldrig drømme om at foreslå ensretning og kolonne-gang, skriver han på Twitter.

Diskussionen har også været oppe på Venstres gruppemøde i dag, bekræfter gruppeformand Karen Ellemann (V), der understreger, at Støjberg "er i sin gode ret til at starte den her debat":

- Der er plads til den slags holdninger i Venstre. Det er ikke nogen overraskelse, at vi ser forskelligt på nogle af de her problemstillinger, men der er altså både højt til loftet og langt til døren, og det er der altså også på en dag som i dag, hvor vi faktisk har haft en rigtig fornuftig diskussion.