Støjberg undsiger Venstres eget forslag: Afviser mulighed for dispensation til udviste børn

For fire år siden foreslog Venstre, at man skulle kunne dispensere fra loven i sager, hvor børn utilsigtet stod til at blive udvist. Men i dag afviser Støjberg, selvom DF presser på.

I 2014 ville Venstre give dispensationer til udviste børn i særlige sager. Der var brug for "fornuft og fleksibilitet" i loven, sagde Støjberg. Nu er hun blevet minister på området og har skiftet holdning. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

- For mig handler det om at få bragt noget fornuft og fleksibilitet ind der, hvor vi trænger til det.

Sådan lød ordene fra Inger Støjberg en augustaften i 2014, da hun som Venstres politiske ordfører var i TV-Avisen for at forsvare partiets nye forslag om at indføre en særlig dispensationsregel for børn, der helt utilsigtet stod til at blive udvist fra Danmark.

Venstre foreslog i udlændingeudspillet "Danmark - for dem der kan og vil", at ministeren skulle kunne anmode et særligt udvalg i Folketinget om at dispensere i sager, hvor loven har "utilsigtede konsekvenser". Hvis et flertal på to tredjedele af folketingsudvalget godkendte dispensationen, ville barnet få lov til at blive i Danmark.

I mellemtiden er der gået fire år, Venstre har fået regeringsmagten, Støjberg er blevet udlændinge- og integrationsminister - og nu synes hun så ikke længere, at det er en god idé at give mulighed for dispensationer.

Hun har nemlig fået det, hun selv kalder "et noget dybere kendskab til området":

- Jeg tror simpelthen ikke, man kan beskylde mig for at skifte holdning på ret mange områder, når det gælder udlændingepolitikken. Men jeg vil vedgå, at lige præcis spørgsmålet om en dispensationsmulighed, der har jeg skiftet holdning.

- Og det har jeg helt entydigt, fordi jeg kan se, at vi vil komme til at stille borgerne forskelligt og give de ressourcestærke forspring, mens de ressourcesvage ikke vil have de samme muligheder, siger Inger Støjberg i dag.

Hun henviser til, at de familier, der har ressourcerne til at tale deres sag - og måske endda hyre en advokat - vil få deres sager i medierne, og dermed også ind på Christiansborg, mens ressourcesvage familier vil have langt sværere ved at nå politikernes ører.

Men da hun i TV-Avisen i 2014 netop blev spurgt, om folkestemningen ikke risikerede at påvirke politikerne, svarede hun, at hun faktisk ikke var bekymret - blandt andet fordi, at dispensationerne kun skulle gives i "ganske, ganske særlige tilfælde":

- Lige præcis på det her lille-bitte-bitte-bitte hjørne, der synes jeg altså, at jeg er blevet klogere. Og Venstre har også haft debatten med sig selv, og man må bare sige, at man vil give de ressourcestærke et klart forspring i forhold til de ressourcesvage.

- Det mener jeg ganske enkelt vil være urimeligt, siger Støjberg i dag.

DF efterlyser dispensationsmulighed

Loven blev i sin tid indført som et værn mod forældre, der lod deres børn blive i hjemlandet i årevis eller sendte dem på genopdragelsesrejser. Men den har i årenes løb også ramt en række børn, hvor det ikke var intentionen.

Med jævne mellemrum har medier kunnet berette om børn, der har måttet forlade familie, klassekammerater og fodboldtræning, fordi de har fået afslag på deres ansøgning om opholdstilladelse.

Senest har en 13-årig thailandsk pige ved navn Mint fået afslag med den begrundelse, at hun ikke er ”integrerbar”. Inden hun blev udvist, boede Mint i Køge med sin thailandske mor, danske stedfar og lillebror.

Uden at tage stilling til den konkrete sag ønsker regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, en mulighed for at give dispensationer. Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) håber derfor, at Venstre vil stå fast på partiets tidligere forslag.

- I ganske få sager skal der være mulighed for at dispensere, hvis man politisk og moralsk vurderer, at det er fornuftigt, siger Martin Henriksen.

Meget mod sædvane opfordrer han dermed Inger Støjberg til at lempe en smule i udlændingepolitikken - dog understreger han, at DF fortsat ønsker at fastholde de stramme regler.

- Men vi anerkender også, at engang imellem kan udlændingereglerne ramme skævt, og der ville det være meget fint, hvis man i ganske få sager kunne dispensere.

Er det ikke at åbne en ladeport?

- Nej, for det skal være i ganske få sager, og det skal være afgrænset. Vi forestiller os fire-fem sager om året. Man kunne også lægge et loft ind, så det ikke løber løbsk, siger Martin Henriksen.

Bliver Folketinget så ikke sagsbehandler på sager, der opstår i medierne?

- Det kan du selvfølgelig sige, men det skal jo ikke være medierne, der afgør, hvem der får opholdstilladelse. Det skal være politikere sammen med ministeriet, siger Martin Henriksen.

"Ethvert parti tager indimellem sin politik op til diskussion"

Inger Støjberg kunne godt tænke sig at vide, hvordan Dansk Folkeparti finder frem til, at det vil dreje sig om fire-fem dispensationssager om året.

- Jeg er ikke klar over, om der kun er fire-fem ressourcestærke familier i Danmark, der kan få løftet deres sag i medierne og dermed få politiske øjne på sagen, siger hun og slår fast, at Venstre ikke kommer til at gå ind for en dispensationsmulighed.

Men hvad er Venstres officielle politik?

- Vi har et gammelt oplæg, som det her står i. Men jeg tror nu nok, at hvis man spørger Venstres folketingsgruppe i dag, så tror jeg, at der har indfundet sig den samme skepsis, som jeg har – og netop bevidstheden om, at hvis man indfører en dispensationsmulighed, så vil de ressourcestærke have et forspring i forhold til de ressourcesvage, siger Støjberg.

Er det noget, du gætter dig til, at Venstres folketingsgruppe har den holdning, eller bygger det på, at I har ændret politik på området?

- Det står jo stadigvæk i vores oplæg, men vi har jo også diskussioner i den her retning.

Din vurdering er, at Venstres folketingsgruppe har skiftet holdning, selvom det står i jeres officielle papirer, at I ønsker en dispensationsordning. Hvordan kan du vide det?

- Jeg refererer selvfølgelig ikke fra Venstres gruppemøder. Men det er jo sådan, at ethvert parti indimellem tager sin politik op til diskussion og overvejelser. Og der må jeg bare sige, at med den erfaring, jeg har gjort mig i Udlændinge- og Integrationsministeriet, der kan jeg tydeligt se, at hvis vi gav den her mulighed, ville vi give et forspring til de ressourcestærke.