Støjberg vil skræmme flygtninge væk fra Danmark med avisannoncer

Menneskesmuglere forsyner flygtninge med et skema over ydelser og regler for familiesammenføringer. Inger Støjberg vil lave sin egen modkampagne - men hun afviser DF's idé om en skræmmekampagne.

Se indslaget om menneskesmuglernes fakta-ark til flygtninge. Klik på play.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) er parat til at indrykke annoncer i udenlandske aviser for at holde flygtninge fra Danmarks grænser.

Det siger hun til DR Nyheder, efter Jyllands-Posten har beskrevet, at menneskesmuglere hjælper flygtninge med at sammenligne vilkår i EU-lande.

- Det kan være i lande som Tyrkiet og andre steder, hvor menneskesmuglerne holder øje, forklarer Inger Støjberg.

Hvad det er for lande, skal undersøges, før annoncerne placeres. Men strategien bag er klar: De skal sprede sig til de sociale medier.

- Frontex (EU's grænseagentur, red.) siger, at de her ting florerer. På sociale medier og også på hjemmesider, der har det formål at oplyse. Så der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange flygtninge, der er særdeles velorienterede, mener Inger Støjberg.

Flygtninge tjekker skema før flugten

Angiveligt forsyner menneskesmuglere flygtninge og migranter med detaljerede informationer om de enkelte EU-lande, så de kan tage bestik af velfærdsydelser og andre forhold, før de afgør, hvor de vil søge asyl.

Det siger EU’s grænseagentur, Frontex, som har interviewet asylansøgere.

Dette er ifølge Frontex menneskesmuglernes skema over ydelser og ventetid på familiesammenføring i forskellige EU-lande (Foto: © Foto taget fra Inger Støjbergs facebookprofil)

Der er tale om et skema, som menneskesmuglere i sensommeren 2014 lagde op på en hjemmeside, hvor asylsøgere for eksempel kunne sammenligne ventetiden på familiesammenføring og ydelser i lande som Tyskland, Sverige og Danmark.

Og det er den slags migration, Støjberg vil have sat en stopper for.

- Der er noget underligt i, at man rejser gennem flere forskellige lande, inden man havner i Danmark, Norge, Sverige eller Tyskland, mener Inger Støjberg.

Afviser DF's kampagneforslag

Det samme vil Dansk Folkeparti, som for en uge foreslog en kampagne i stil med den kontroversielle australske videokampagne, hvor en general fra hæren i skarpe vendinger advarer flygtninge mod at gøre Australien til deres hjem.

Men Støjberg afviser den slags skræmmekampagne.

- Annoncerne skal indeholde nøgtern information om halvering af ydelser og andre stramninger, vi kommer til at vedtage. Den slags informationer spreder sig lynhurgtigt, forklarer Inger Støjberg.

Planerne er langt fra fremskredne, og det er uklart, hvor i verden annoncerne skal bringes. Men Støjberg fastholder, at det kommer til at ske.

- Det er noget, jeg overvejer og regner med at gøre, siger hun til DR Nyheder.