Støjbergs departementschef gav grønt lys til omstridt pressemeddelelse

Daværende departementschef Uffe Toudal godkendte en pressemeddelelse om adskillelse af asylpar, erkender han.

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er centrum i sag om adskillelse af unge, gifte asylpar, hvor der blev udsendt en ulovlig instruks. Nu forklarer hendes tidligere departementschef, at han var med til at godkende en pressemeddelelse, der undtagelsesfrit adskilte parrene. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Et af de store spørgsmål i den såkaldte instrukskommission er her til formiddag blevet besvaret.

For det var Inger Støjbergs daværende departementschef, Uffe Toudal Pedersen, der i samråd med den tidligere udlændinge- og integrationsminister og hendes særlige rådgiver Mark Thorsen besluttede at udsende en omstridt pressemeddelelse - uden nogen undtagelser.

Det erkender han i forbindelse med sin afhøring i den instrukskommission, der i øjeblikket undersøger en ulovlig instruks udsendt fra Inger Støjbergs ministerium. En instruks, der blev sendt ud den 10. februar 2016.

Og - værd at bemærke - en instruks, som endte med kun at blive beskrevet skriftligt ét sted - i den omtalte pressemeddelelse, hvor det fremgik, at alle unge, gifte asylpar skulle bo hver for sig på asylcentrene. Uden undtagelse.

- Jeg accepterede, at vi ikke nævnte det i pressemeddelelsen (at der skulle laves undtagelser, red.). Det vil jeg godt stå ved. Jeg så det som min opgave at få maskinen til at fungere. Jeg synes ikke, vi kunne holde til at sidde i hvert ringhjørne og skændes, siger den tidligere departementschef i sin afhøring.

Forstå sagen om den ulovlige instruks på 100 sekunder.

Styrelse skulle administrere med undtagelser

Han understregede imidlertid over for Inger Støjberg, at det ikke skulle være sådan, at ordningen skulle administreres i praksis. For det ville være ulovligt at skille parrene ad uden at lave en individuel sagsbehandling. Det var embedsværkets vurdering. Og derfor svarede han Støjberg:

- Du vil ud med dit politiske budskab. Det kommer du ud med. Men du skal vide, vi administrerer på dén måde (lovligt – med undtagelser, red.), erindrer Uffe Toudal Pedersen om samtalen med Inger Støjberg.

Uffe Toudal Pedersen siger samtidig, at han ikke mener, at nogen i ministeriet eller i Udlændingestyrelsen kunne være i tvivl om, at adskillelsen skulle ske efter en individuel vurdering. En vurdering, som gik igen og igen i dagene op til udsendelsen, hvor han bekræfter det, flere andre vidner også har fortalt til kommissionen: Støjberg fik at vide, at man ikke kunne administrere ordningen uden nogen undtagelser. Det ville være i strid med FN's børnekonvention.

Den daværende departementschefs vidnesbyrd i sagen er den foreløbige kulmination på fire afhøringsdage, hvor ansatte i tidligere udlændingeminister Inger Støjbergs ministerium har afgivet forklaring.

- Støjberg ville vise handlekraft

Instrukskommissionens opgave er, som det hedder, at "undersøge og redegøre for forløbet angående indkvartering af gifte eller samlevende asylansøgere."

Forløbet strækker sig fire år tilbage i tiden til februar 2016, hvor Venstres nuværende næstformand, Inger Støjberg, i sin tid som udlændinge- og integrationsminister besluttede at adskille alle unge asylpar.

Folketingets Ombudsmand konstaterede året efter instruksen blev sat i verden, at Støjbergs beslutning, formelt kaldet en instruks, var ulovlig.

Ulovlig, fordi den uden undtagelse dikterede, at parrene ikke måtte bo sammen på asylcentrene. Men det er imidlertid sådan, at der skal ske en individuel vurdering af hver enkelt sag - altså en individuel sagsbehandling.

Støjbergs tidligere departementschef fortæller til Instrukskommisionen, at ministeren var optaget af at vise politiske handlekraft i sagen, som hun selv har betegnet for "barnebrudssagen".

- Hun var irriteret over, at hun sad med et vraltende embedsværk, som blokerede for, at hun kunne komme ud med et centralt politisk budskab på et helt centralt politisk område.

Det er også kommet frem, at Uffe Toudal Pedersen, inden pressemeddelelsen blev sendt ud, var med til at godkende et notat, hvor undtagelsesmulighederne var nævnt. Et notat, som også Inger Støjberg godkendte.