Støjbergs skæbne i Folketinget ventes afgjort inden jul - hun regner selv med at blive dømt ude

Det er endnu ikke klart, hvad alle partier mener om Støjbergs fremtid i Folketinget. Men formentlig ved vi det på torsdag.

Inger Støjbergs skæbne skal nu afgøres ved afstemning i Folketinget, efter hun blev straffet med fængsel ved rigsretten. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Partierne arbejder efter, at Inger Støjbergs skæbne kan afgøres tirsdag den 21. december ved en afstemning i Folketingssalen.

Det fortæller formanden for Udvalget til Valgs Prøvelse, Lennart Damsbo-Andersen (S), her til aften, efter der har været møde i udvalget.

Udvalget mødes igen på torsdag klokken 16.00 for at skrive en betænkning. Det vil sige, at partierne skal have gjort deres stilling op inden da.

Det er først efter det møde, vi med sikkerhed ved, om Støjbergs fremtid når til afstemning inden jul.

Tror ikke selv på at kunne fortsætte

Inger Støjberg selv tror ikke, at hun får lov til at fortsætte som medlem af Folketinget. Det skrev hun tidligere i dag i sit nyhedsbrev.

- Jeg forventer, at et flertal erklærer mig uværdig til at blive siddende på min post, skriver hun.

Hun skriver videre, at hun har besluttet sig for at være til stede i salen, når der skal stemmes om hendes fremtid.

- Jeg kommer dog ikke selv til at deltage i afstemningen. Det mener jeg er det rigtigste, når der nu foreligger en endelig dom, lyder det fra Inger Støjberg.

Mens Støjberg er sikker i sin sag, er der endnu ikke klarhed over, hvad alle partier vil.

De Radikale og LA dømmer Støjberg ude

Et af de partier, der har gjort sin stilling op, er De Radikale.

- Vi er nået frem til - og det var ikke en svær beslutning - at vi ikke mener, at Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget.

Det fortalte politisk leder Sofie Carsten Nielsen, efter partiet havde holdt gruppemøde på Christiansborg.

- Hun er blevet dømt af Rigsretten. Det er så tydelig en dom. Det tager vi både til efterretning og mener, at det skal have den konsekvens, hun ikke skal sidde i Folketinget, siger hun.

Samme holdning har Liberal Alliance.

- Var det Mette Frederiksen, der var blevet idømt en fængselsstraf for at have brudt loven i minksagen, så havde vi jo uden tvivl sagt, at man ikke kan fortsætte i Folketinget, siger politisk leder Alex Vanopslagh.

- Så der må vi være konsistente, også når det gælder politiske sager, hvor man er enig i den politiske kamp, siger han.

Derudover har Lars Løkke Rasmussen gjort det klart, at han med sit mandat vil stemme for, at Inger Støjberg er uværdig som medlem af Folketinget. Det har også løsgængeren Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Det samme har Frie Grønne og Alternativet.

Hør herunder Alex Vanopslaghs begrundelse for, at LA finder Støjberg uværdig.

Nye Borgerlige og DF finder Støjberg værdig

Flere fra Dansk Folkeparti har tidligere udtalt, at de finder hende værdig som medlem af Folketinget. I dag blev det så bekræftet efter gruppemødet, at det er partiets holdning.

- Vi skal foretage en konkret vurdering af, om vi synes Inger Støjberg er værdig til at sidde i Folketinget, og det synes vi, hun er, sagde Kristian Thulesen Dahl efter gruppemødet.

Nye Borgerlige meldte allerede ud mandag aften efter dommen, at også de finder Støjberg værdig som medlem af Folketinget.

Støjbergs tidligere parti Venstre ventes at have en melding efter partiets gruppemøde onsdag.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Konservative og SF har heller ikke gjort sin stilling op endnu.