Støttepartier bakker op om flere sygeplejersker - men er uenige om, hvor de skal findes

Enhedslisten afviser blandt andet at overlade ansvaret til regionerne.

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet, Pia Olsen Dyhr fra SF, Pernille Skipper fra Enhedslisten og Morten Østergaard fra Radikale efter de afsluttede regeringsforhandlinger i Landstingssalen på Christiansborg, tirsdag 25. juni 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) behøver ikke kigge sig langt omkring for at finde opbakning til sit forslag om at skaffe 1.000 flere sygeplejersker de næste år.

Raden rundt hos støttepartierne får hun nemlig fuld opbakning.

- Jeg tror, at alle er enige om, at sundhedssektoren skal løftes, og at vi har brug for flere sygeplejersker. Det har der været bred enighed om længe, og det bakker vi også op om, siger politisk ordfører for de Radikale Sofie Carsten Nielsen.

Samme melding kommer fra både Enhedslisten og SF.

- Man løber rigtig stærkt ude på vores sygehuse, så jeg synes, det er rigtig positivt, at vores nuværende sygeplejersker får flere kolleger, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

Skipper: 'Christiansborg må tage et ansvar'

Mens der er enighed om at gøre noget, er der mere uenighed om hvordan. Der står nemlig ikke 1.000 ledige sygeplejersker og bare venter på at få et job.

Ifølge DSA (Din Sundhedsfaglige A-kasse) var antallet af ledige sygeplejersker i august 2019 på 663, hvilket svarer til 312 fuldtidsledige.

- Derfor skal vi sikre, at der er mennesker nok og åbne op for at tiltrække noget mere udenlandsk arbejdskraft – især til de private virksomheder – så vi ikke skal konkurrere alt for meget med hinanden om de samme mennesker. For så kommer vi i hvert fald ikke til at kunne levere på det her løfte, siger Sofie Carsten Nielsen.

Hos SF er udenlandsk arbejdskraft ikke løsningen. Her peger Pia Olsen Dyhr i stedet på, at det er en kombination af flere ting, der skal gøre det.

- Jeg forestiller mig, at nogle af dem, der er blevet privatansatte, kan blive offentligt ansatte igen. Og så skal vi sørge for, at der bliver flere uddannede, og derfor skal vi også lave et løft på sygeplejeuddannelsen, siger Pia Olsen Dyhr.

Samme vurdering har Enhedslisten, der også vil gøre en indsats for, at de mange deltidsansatte kan gå op i fuldtid.

Ifølge regeringens udspil bliver det regionerne, der får ansvaret for konkret at finde de flere sygeplejersker, mens Christiansborg skal skaffe pengene. Den løsning køber Enhedslisten dog ikke.

- Christiansborg har jo som helhed et ansvar for de årevis af nedskæringer, som er foregået på sygehusene, og derfor må Christiansborg også tage et ansvar for at rette op på det og finde de hænder, som skal ansættes, siger politisk ordfører Pernille Skipper.

- Jeg er bekymret, hvis regionerne bare skal efterlades med det her helt selv. Så det er en del af planen, som jeg meget gerne vil have, at vi også dykker ned i under forhandlingerne.

Rygerne skal betale

Regeringen vil afsætte 300 millioner kroner til flere sygeplejersker på næste års finanslov. Og året efter skal beløbet stige til 600 millioner kroner.

Ifølge regeringens egne tal betyder det, at der i 2020 kan ansættes 500 ekstra sygeplejersker, mens tallet vil stige til 1.000 i 2021.

Og pengene skal findes ved at sætte prisen på cigaretter op.

Her vil Socialdemokratiet umiddelbart kun være med til at hæve prisen for en pakke cigaretter til 50 kroner, mens de øvrige støttepartier vil have den op på 60 kroner.